Για τα εμβόλια έψαχναν, αντιικά αξίας 12 εκατ. ευρώ ανακάλυψαν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΣΕΥΥΠ που προσπαθούσε να διαλευκάνει την υπόθεση με τα αδιάθετα αντιγριπικά εμβόλια, βρέθηκαν να φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ αντιικά φάρμακα, για τα οποία η ζημία στα δημόσια ταμεία από την αγορά τους την περίοδο 2006-2011, ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

Νέα στοιχεία του ΣΕΥΥΠ στάλθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς, στη Βουλή, για την προμήθεια των αντιγριπικών εμβολίων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου αλλά και για τα αντιικά φάρμακα την περίοδο 2006-2011.

Τα νέα στοιχεία προέκυψαν στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενέργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, μετά από καταγγελία του ΕΟΦ προς το υπουργείο Υγείας τον Ιανουάριο 2017… Η Εισαγγελέας έδωσε εντολή στο ΣΕΥΥΠ να ελεχθεί η καταγγελία.

Στη σχετική  έκθεση του ΣΕΥΥΠ που παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, δεν προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας και συνεπώς την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντιικών. Η έκθεση μάλιστα αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξαν συνθήκες πανδημίας από το 2006 έως το 2011.

Επισημαίνεται επίσης ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας, και δεν έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας. Επιπλέον, όπως σημειώνεται, βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου εθνικής δράσης με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση των φαρμάκων, ήταν η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας, που όμως δεν υπήρχε. Παράλληλα σύμφωνα με το πόρισμα δεν  προβλέφθηκε η δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρίες.

Ως εκ τούτου, το ΣΕΥΥΠ αμφισβητεί έντονα στην έκθεση του την σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των υπουργών Υγείας.

Η δικογραφία απεστάλη στη Βουλή χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση ώστε να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της Απιστίας.