Iatropedia

Ογκομετρική δίαιτα: Μακροπρόθεσμη και σταθερή απώλεια βάρους – Πώς γίνεται, ποια τα υπέρ και τα κατά

Η διατροφολόγος δρ. Barbara Rolls δημιούργησε τη δίαιτα Volumetrics το 2000 βασισμένη σε χρόνια έρευνας. Τα βιβλία που προέκυψαν -τέσσερα, χωρίς τις επανεκδόσεις και τις μεταφράσεις- έχουν πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.

Οι περισσότερες δίαιτες “της μόδας” καταλήγουν στα άχρηστα της ιστορίας μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά η ογκομετρική δίαιτα φαίνεται να αντέχει στο τεστ του χρόνου. Έχει επίσης κερδίσει τον σεβασμό πολλών επαγγελματιών υγείας.

Τι είναι η ογκομετρική δίαιτα

Η βασική αρχή της είναι ότι ο όγκος της προσλαμβάνουσας τροφής έχει σημασία. Η ογκομετρική δίαιτα καθιερώνει μια χαλαρή αναλογία: Κανένα φαγητό δεν είναι εκτός ορίων, αρκεί να τρώτε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες συγκεκριμένων τροφών σε σχέση με άλλες. Με το να χορταίνετε με υγιεινές τροφές με λίγες θερμίδες, δεν θα αισθάνεστε τόσο πεινασμένοι όσο σε άλλες δίαιτες.

Η διαιτολόγος δρ. Julia Zumpano, περιγράφει την ογκομετρική δίαιτα ως “μια πολύ χορταστική δίαιτα, κυρίως φυτικής προέλευσης, που σας ενθαρρύνει να τρώτε πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μη αμυλούχα λαχανικά που έχουν πολλά διατροφικά οφέλη”.

Οι τροφές χωρίζονται σε 4 κατηγορίες «θερμιδικής πυκνότητας»

Η ογκομετρική δίαιτα χωρίζει τις τροφές σε τέσσερις κατηγορίες. Για να προσδιορίσετε σε ποια κατηγορία ανήκει ένα τρόφιμο, διαιρείτε τον αριθμό των θερμίδων ανά μερίδα με το βάρος του σε γραμμάρια. Το αποτέλεσμα είναι ένας αριθμός μεταξύ μηδέν και εννέα και λέγεται “θερμιδική πυκνότητα”.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος με την ογκομετρική δίαιτα, προτείνεται να τρώτε 1.400 θερμίδες την ημέρα. Η πλειονότητα του τι τρώτε σε μια μέρα θα πρέπει να προέρχεται από τις κατηγορίες #1 και #2, αλλά περιστασιακά, μικρές ποσότητες τροφών από τις κατηγορίες #3 και #4 είναι αποδεκτές.

Κατηγορία 1 (θερμιδική πυκνότητα κάτω από 0,6)

Αυτή η κατηγορία τροφίμων αποτελεί τη βάση της διατροφής σας. Με άλλα λόγια, αυτές είναι οι τροφές που θα σας χορταίνουν. Αυτά τα τρόφιμα -λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό- σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι. Μερικά παραδείγματα τροφίμων κατηγορίας 1 είναι:

Κατηγορία 2 (θερμιδική πυκνότητα 0,7 έως 1,5)

Αυτή η κατηγορία περιέχει τροφές που είναι υγιεινές, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Μερικά παραδείγματα τροφίμων της δεύτερης κατηγορίας είναι:

Κατηγορία 3 (θερμιδική πυκνότητα 1,6 έως 3,9)

Αυτή η κατηγορία περιέχει τρόφιμα που, αν και είναι αρκετά υγιεινά, πρέπει να καταναλώνονται μόνο σε μικρές μερίδες. Μερικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι:

Κατηγορία 4 (θερμιδική πυκνότητα 4 έως 9)

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει επεξεργασμένα, ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη φειδώ. Μερικά παραδείγματα τροφών αυτής της κατηγορίας είναι:

Εκτός από τα παραπάνω, η ογκομετρική δίαιτα συνιστά επίσης 30 έως 60 λεπτά άσκησης την ημέρα.

Ογκομετρική δίαιτα: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Όσον αφορά την απώλεια βάρους και τη διατροφή, δεν υπάρχει μία μέθοδος που να ταιριάζει σε όλους. Η δρ. Zumpano εξηγεί ότι η επιλογή της δίαιτας που είναι κατάλληλη για εσάς είναι μια προσωπική διαδικασία.

“Εξαρτάται από τα τρόφιμα που απολαμβάνετε και ξέρετε ότι δεν μπορείτε να τα… παρατήσετε, τη διαθεσιμότητα φαγητού και το πόσο κίνητρο έχετε να κάνετε αλλαγές στις διατροφικές σας κι επιλογές”, λέει η ίδια.

Ογκομετρική δίαιτα: Οφέλη

Ογκομετρική δίαιτα: Μειονεκτήματα

Αν και οι περισσότεροι γιατροί και διαιτολόγοι συμφωνούν ότι είναι μια σταθερή προσέγγιση, η ογκομετρική δίαιτα δεν είναι τέλεια. Εδώ είναι μερικά από τα μειονεκτήματα του προγράμματος:

Γενικά

Ορισμένες δίαιτες, όπως η δίαιτα DASH, έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας. Η ογκομετρική δίαιτα όχι. Επομένως είναι απίθανο να την ακούσετε από τον γιατρό σας εκτός και αν τον ρωτήσετε συγκεκριμένα. Πριν κάνετε οποιεσδήποτε ριζικές διατροφικές αλλαγές, κάντε κάποια πρόσθετη έρευνα και συζητήστε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: Ποιες τροφές περιορίζουμε, ή αποφεύγουμε

Τι είναι η αλκαλική δίαιτα και είναι ασφαλής;

Δίαιτα του βραστού αυγού: Πώς γίνεται, πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα – Όλες οι τροφές που περιλαμβάνει

Τι είναι η καρδιακή δίαιτα: Τι ακριβώς προσφέρει – Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι

Δίαιτα κέτο: 6 προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να την σταματήσετε

Δίαιτα βασικής ινσουλίνης: Πώς γίνεται και πώς συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη