Κορωνοϊός: Ένας στους πέντε με αυτό το υποκείμενο νόσημα πεθαίνει από τη σοβαρή Covid-19

 • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Νέα, μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για θάνατο και ποιοι σχετίζονται ευνοϊκά με το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Εξαιρετικά επικίνδυνος αποδεικνύεται ο νέος κορωνοϊός για τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και χρειάζονται νοσηλεία εξαιτίας του. Μια νέα γαλλική μελέτη αποκαλύπτει πως ένα μήνα μετά τη βαριά νόσησή τους εξαιτίας του, μόνο ο ένας στους δύο έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Από τους υπόλοιπους, περισσότεροι από ένας στους πέντε (το 21%) έχουν χάσει τη ζωή τους. Άλλο ένα 12% εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και 17% έχουν μεταφερθεί σε άλλο νοσηλευτικό κέντρο.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νάντης. Συμπεριέλαβε 2.796 πάσχοντες από διαβήτη, τους οποίους νόσησε σοβαρά ο νέος κορωνοϊός.

Ανάλογη, μικρότερη μελέτη που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Μάιο, είχε δείξει θνησιμότητα 10% την πρώτη εβδομάδα από την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Στη νέα μελέτη, μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την εισαγωγή εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός:

 • Το 11,2% των ασθενών με διαβήτη είχαν χάσει τη ζωή τους
 • Το συνολικώς 28,6% των ασθενών με διαβήτη είχαν διασωληνωθεί ή/και είχαν χάσει τη ζωή τους

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia, στην νέα ανάλυση εντάχθηκαν ασθενείς από 68 νοσοκομεία. Τα σχεδόν δύο τρίτα (το 64%) ήσαν άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 70 έτη.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο

Οι ερευνητές συνέλλεξαν αναλυτικά δεδομένα για τους ασθενείς, για να δουν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν θετικά και ποιοι αρνητικά την έκβαση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Όπως διαπίστωσαν, περισσότερες πιθανότητες να πάρουν εξιτήριο είχαν:

 • Οι ηλικιακά νεότεροι ασθενείς με διαβήτη
 • Οι ασθενείς που έκαναν θεραπεία με το φάρμακο μετφορμίνη (είναι το πιο παλιό φάρμακο για τον διαβήτη)
 • Οι ασθενείς που έκαναν εισαγωγή μετά από πολυήμερη νόσο εξαιτίας του νέου κορωνοϊού

Αντιθέτως, περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους είχαν οι ασθενείς με διαβήτη οι οποίοι:

 • Είχαν ιστορικό μικροαγγειακών επιπλοκών. Τέτοιες επιπλοκές είναι η διαβητική νεφροπάθεια η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθειας και το διαβητικό πόδι.
 • Λάμβαναν συστηματικά αντιπηκτικά φάρμακα (για την πρόληψη των θρομβώσεων)
 • Δύσπνοια κατά την εισαγωγή
 • Μη φυσιολογικά επίπεδα ηπατικών ενζύμων στις εξετάσεις αίματος
 • Υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων (είναι δείκτης της βαρύτητας των λοιμώξεων)
 • Υψηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP – είναι δείκτης φλεγμονής)

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι κίνδυνο θανάτου κατά 44% υψηλότερο διέτρεχαν οι ασθενείς με διαβήτη οι οποίοι λάμβαναν ινσουλίνη για να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους.

Γλυκαιμική ρύθμιση, φύλο και διάρκεια του διαβήτη

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το επίπεδο της ρύθμισης του σακχάρου δεν επηρέαζε την έκβαση των ασθενών. Το επίπεδο αυτό αξιολογείται με τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Είναι μία πρωτεΐνη στο αίμα που δείχνει τα επίπεδα του σακχάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Παρότι όμως μακροπρόθεσμα το σάκχαρο δεν φάνηκε να παίζει ρόλο, το σάκχαρο κατά την εισαγωγή ήταν σημαντικό. Στην πραγματικότητα, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) κατά την εισαγωγή ήταν πολύ ισχυρός δείκτης θανάτου.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι άνδρες με διαβήτη είχαν περισσότερες πιθανότητες θανάτου απ’ όσες οι γυναίκες. Επιπλέον, η μέση διάρκεια διαβήτη των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊο ήταν υψηλότερη απ’ ό,τι σε όσους επέζησαν.

Ειδικότερα, όσοι κατέληξαν είχαν διαβήτη επί 15 χρόνια κατά μέσον όρο (εύρος: από 8 έως 23 χρόνια). Αντιθέτως, όσοι επέζησαν είχαν διαβήτη 10 χρόνια κατά μέσον όρο (εύρος: από 4 έως 18 χρόνια).

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ σημαντική η αναγνώριση των παραγόντων που σχετίζονται ευνοϊκά ή αρνητικά με το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Και αυτό διότι θα επιτρέψει καλύτερη φροντίδα των ασθενών με διαβήτη, βελτιώνοντας την πρόγνωσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Αυτό, τελικά, δεν μας προστατεύει από την COVID-19

Κορονοϊός: Ναι στην διπλή μάσκα, αλλά ΜΗΝ συνδυάζετε αυτούς τους τύπους μάσκας

Κορονοϊός: Αυτές οι τρεις παρενέργειες μετά το εμβόλιο σημαίνουν ότι λειτουργεί

Κορονοϊός: Οι εισπνοές με αυτό μειώνουν 90% τον κίνδυνο για σοβαρή COVID-19

Κορονοϊός: Όσοι είναι υπερμεταδοτικοί έχουν αυτά τα τρία πράγματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν