Κορονοϊός: Αυτό, τελικά, δεν μας προστατεύει από την COVID-19

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Τον περασμένο χρόνο, όλοι επικεντρωθήκαμε σε ένα πράγμα: Πώς θα αποφύγουμε την COVID-19.

[ Κορονοϊός ] Αν και γνωρίζουμε πια τα βασικά μέτρα υγείας που μπορούν να μας κρατήσουν ασφαλείς από τον κορονοϊό (πλύσιμο χεριών, κοινωνική απόσταση και μάσκες) έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένοι γενετικοί παράγοντες ή παράγοντες τρόπου ζωής μπορεί να προσφέρουν πρόσθετη προστασία, όπως ο τύπος του αίματός σας, για παράδειγμα.

Καθώς η πανδημία έχει προχωρήσει, πολλοί ειδικοί ψάχνουν το τι ακριβώς θα μπορούσε να προστατεύει τους ανθρώπους από τον κορονοϊό, όπως και γιατί προκαλεί σε μερικούς να έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι πεθαίνουν. Δυστυχώς, μια νέα μελέτη μόλις κατέρριψε μια μεγάλη θεωρία που θα ήταν καλή είδηση ​​για τους περισσότερους από εμάς.

Κορονοϊός: Το να έχεις περάσει κρυολόγημα ΔΕΝ προστατεύει τελικά από την COVID-19

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Cell διαπίστωσε ότι το να έχει περάσει κανείς προσφάτως κρυολόγημα ΔΕΝ θα τον προστατεύσει από το να κολλήσει COVID-19. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας ανέλυσαν δείγματα αίματος από 251 άτομα. Τα δείγματα ελήφθησαν πριν από την πανδημία, αλλά οι εν λόγω εθελοντές στη συνέχεια μολύνθηκαν με COVID-19. Η σύγκριση των δύο δειγμάτων από κάθε συμμετέχοντα έδειξε αν και πολλοί είχαν αντισώματα από προηγούμενα κρυολογήματα, αυτά δεν είχαν καμία επίδραση στο εάν κόλλησαν τον κορονοϊό ή όχι.

Κορονοϊός: Οι ειδικοί πίστευαν προηγουμένως ότι τα κρυολογήματα θα μπορούσαν να παρέχουν κάποια ανοσία από την COVID-19

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το κοινό κρυολόγημα είναι το αποτέλεσμα ενός κοινού ανθρώπινου κορονοϊού. Και ενώ αυτός ο κορονοϊός είναι διαφορετικός από τον SARS-CoV-2, που προκαλεί την COVID-19, η σύνδεση αυτή οδήγησε ορισμένους εμπειρογνώμονες στη θεωρία ότι ένα προηγούμενο κρυολόγημα θα μπορούσε ενδεχομένως να παράγει αντισώματα που θα προστατεύουν τους ανθρώπους από το νέο κορονοϊό.

«Με αυτήν την τελευταία μελέτη, πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε πως τα άτομα που είχαν προ-πανδημικά αντισώματα από παλιό κρυολόγημα θα ήταν λιγότερο ευαίσθητα σε λοίμωξη COVID-19 και θα είχαν λιγότερο σοβαρή πορεία της νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Scott Hensley, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. «Κάτι τέτοιο, δεν επαληθεύτηκε«, κατέληξε.

Κορονοϊός: Μικρό το όφελος από προηγούμενο κοινό κρυολόγημα

Τα αντισώματα που παράγονται από τα κοινά κρυολογήματα είχαν ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στην προστασία έναντι της μόλυνσης COVID-19. Ωστόσο, οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα κύτταρα ανοσοποιητικής μνήμης (τα οποία δημιουργούν αντισώματα) που παράγονται από προηγούμενες κοινές λοιμώξεις του κρυολογήματος θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ορισμένα μέρη του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 και να του επιτεθούν, μειώνοντας τα σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Ο δρ. Shane Crotty, ιολόγος στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας της La Jolla στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε στους Times ότι αυτά τα κύτταρα μπορεί να ενεργοποιηθούν “αρκετά γρήγορα ώστε να έχετε μια ασυμπτωματική λοίμωξη που θα σας περάσει σχεδόν απαρατήρητη. Αλλά όχι, δεν θα σταματήσουν γενικώς την μόλυνση«.

Ο δρ. Hensley το αποσαφήνισε περαιτέρω σε μια δήλωση σχετικά με τη μελέτη, λέγοντας: «Αν και τα αντισώματα από προηγούμενες μολύνσεις από κορονοϊό δεν μπορούν να αποτρέψουν μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, είναι πιθανό τα προϋπάρχοντα Β-κύτταρα και τα Τ-κύτταρα να παρέχουν κάποιο μικρό επίπεδο προστασίας, ή τουλάχιστον κάποια μείωση της σοβαρότητας της νόσου COVID-19. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες για να ελεγχθεί αυτή η υπόθεση».

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://www.nytimes.com, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Ναι στην διπλή μάσκα, αλλά ΜΗΝ συνδυάζετε αυτούς τους τύπους μάσκας

Κορονοϊός: Τι απίστευτο συμβαίνει με την υγρασία μέσα από την μάσκα λόγω της αναπνοής!

Κορονοϊός: Αυτές οι τρεις παρενέργειες μετά το εμβόλιο σημαίνουν ότι λειτουργεί

Κορονοϊός: Οι εισπνοές με αυτό μειώνουν 90% τον κίνδυνο για σοβαρή COVID-19

Κορονοϊός: Όσοι είναι υπερμεταδοτικοί έχουν αυτά τα τρία πράγματα