56χρονος είχε πόνο στο στήθος: Βρήκαν κομμάτι τσιμέντου 10 εκατοστών ΜΕΣΑ στην καρδιά του! [φωτογραφία]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Ο πόνος που ένιωθε στο στήθος του ένας 56χρονος άνδρας είχε μια ασυνήθιστη αιτία: υπήρχε ένα κομμάτι τσιμέντου μήκους 10 εκατοστών μέσα στην καρδιά του.

Το κομμάτι τσιμέντου είχε φτάσει στην καρδιά του 56χρονου μέσω της κυκλοφορίας του αίματός του μετά από ιατρική διαδικασία, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Ο άνδρας πήγε στα Επείγοντα νοσοκομείου, ύστερα από πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή για δύο ημέρες. Το όλο περιστατικό περιέγραψαν ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Yale, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine.

Πώς βρέθηκε το κομμάτι τσιμέντου ΜΕΣΑ στην καρδιά του 56χρονου

Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο άνδρας είχε υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική στήλη για τη θεραπεία ενός σπασμένου σπονδύλου. Επρόκειτο για «κάταγμα συμπίεσης» στην σπονδυλική στήλη, μια πολύ οδυνηρή κατάσταση κατά την οποία ένα τμήμα σπονδυλικού οστού σπάει και ο σπόνδυλος “καταρρέει”. Αυτό οφείλεται συνήθως σε οστεοπόρωση ή εξασθένηση των οστών.

Ο 56χρονος είχε υποβληθεί σε κυφοπλαστική επέμβαση (kyphoplasty), μια διαδικασία κατά την οποία οι γιατροί εγχέουν έναν ειδικό τύπο τσιμέντου στον σπόνδυλο, για να αποκαταστήσουν το σωστό ύψος του και να μην καταρρεύσει.

Η κυφοπλαστική θεωρείται γενικά μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση. Λιγότερο από το 2% των ατόμων που υποβάλλονται στη διαδικασία αντιμετωπίζουν κάποια επιπλοκή. Αλλά ένας σπάνιος κίνδυνος είναι να διαρρεύσει τσιμέντο από το οστό και να φτάσει σε άλλες περιοχές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απόφραξη ή “εμβολή” ενός αιμοφόρου αγγείου. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του 56χρονου.

Το τσιμέντο διέρρευσε από τον σπόνδυλο στις φλέβες του. Εκεί σκλήρυνε, πήρε μακρόστενη μορφή μήκους 10,1 εκατοστών και τελικά έφτασε μέχρι την καρδιά του!

καρδιά

Το κομμάτι χειρουργικού τσιμέντου που έφτασε μέσα στην καρδιά του ασθενούς

Στην Εντατική όπου εισήλθε άμεσα, ο άνδρας έκανε ακτινογραφία και αξονική τομογραφία. Αυτές έδειξαν ότι υπήρχε ένα ξένο σώμα στην καρδιά του. Ο 56χρονος υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση καρδιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γιατροί βρήκαν ένα λεπτό, αιχμηρό κομμάτι τσιμέντου που είχε σκίσει τον δεξιό άνω θάλαμο της καρδιάς του και είχε τρυπήσει τον δεξιό του πνεύμονα του.

Αφαίρεσαν το κομμάτι τσιμέντου και αποκατέστησαν το σκίσιμο στην καρδιά του. Ο άνδρας δεν είχε άλλες επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση και ένα μήνα αργότερα και σήμερα έχει αναρρώσει.

Πώς γίνεται η κυφοπλαστική επέμβαση στην σπονδυλική στήλη

Πηγές: https://news.yahoo.com, https://www.livescience.com, https://www.iflscience.com, https://www.sciencetimes.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις που σας κάνουν να νιώθετε ακανόνιστους χτύπους στην καρδιά: Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Πότε η δυσκολία στην αναπνοή οφείλεται σε υγρό στον πνεύμονα: Συνδέεται με πρόβλημα στην καρδιά!

Τα μάτια ίσως δείχνουν αν έχετε καρδιακή νόσο ή όχι: Τι θα παρατηρήσετε

Καρδιά: Μην αγνοήσετε ΠΟΤΕ αυτά τα 11 συμπτώματα