10 μυστικά για καλύτερο ύπνο

  • Iatropedia newsroom
ύπνο
Έρχεται η ώρα του ύπνου. Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που δεν σας αφήνουν να πέσετε στην αγκαλιά του Μορφέα;

Παρακάτω υπάρχουν 10 μυστικά για ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο:

Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές

Η απαλή μπλε λάμψη από ένα κινητό τηλέφωνο, tablet ή ψηφιακό ρολόι στο κομοδίνο σας μπορεί να βλάψει τον ύπνο σας.

Συμβουλή: Απενεργοποιήστε τις τηλεοράσεις, τους υπολογιστές και άλλες πηγές μπλε φωτός μία ώρα πριν πάτε για ύπνο. Καλύψτε τυχόν οθόνες που δεν μπορείτε να κλείσετε.

Μπλοκάρετε το ρολόι σας για καλύτερο ύπνο

Το κοιτάζετε πολλές φορές τη νύχτα; Αυτό μπορεί να κάνει το μυαλό σας να «τρέχει» σε σκέψεις για την επόμενη μέρα, που μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους.

Συμβουλή: Βάλτε το ξυπνητήρι σας σε ένα συρτάρι, κάτω από το κρεβάτι σας ή γυρίστε το μακριά από το βλέμμα σας.

Δοκιμάστε ένα μαξιλάρι ποδιών για τον πόνο στην πλάτη

Η μέση σας μπορεί να μην πονάει αρκετά για να σας ξυπνήσει, αλλά ο ήπιος πόνος μπορεί να διαταράξει τα βαθιά, ξεκούραστα στάδια του ύπνου. Βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας για να ευθυγραμμίσετε καλύτερα τους γοφούς σας και να πιέζετε λιγότερο το κάτω μέρος της πλάτης σας.

Συμβουλή: Κοιμάστε ανάσκελα; Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για να απαλύνετε τον πόνο.

Καθαρίστε το στρώμα σας

Τα φτερνίσματα, το ρουθούνισμα και ο κνησμός από αλλεργίες μπορεί να οδηγήσουν σε άσχημο ύπνο. Το στρώμα σας μπορεί να κρύβει την αιτία. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να γεμίσει με μούχλα, περιττώματα ακάρεων, σκόνης και άλλους παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες. Καθαρίστε το στρώμα, τα ελατήρια και τα μαξιλάρια σας για να τα αποφύγετε.

Συμβουλή: Τα αεροστεγή, πλαστικά, ανθεκτικά στη σκόνη καλύμματα λειτουργούν πολύ καλά για την αεροστεγή συσκευασία του στρώματος.

Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι σας για ύπνο και σεξ

Η κρεβατοκάμαρά σας πρέπει να είναι χαλαρωτική. Μην κάθεστε στο κρεβάτι και μην εργάζεστε, μην σερφάρετε στο Διαδίκτυο ή μην βλέπετε τηλεόραση.

Συμβουλή: Η καλύτερη θερμοκρασία ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μεταξύ 21 και 23 βαθμών C.

Ρυθμίστε το «ρολόι» του σώματός σας

Κοιμηθείτε και ξυπνήστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Αυτή η ρουτίνα θα συνηθίσει τον εγκέφαλο και το σώμα σας να είναι σε ένα υγιές πρόγραμμα αναβολής – αφύπνισης. Με τον καιρό, θα μπορείτε να κοιμάστε γρήγορα και να ξεκουράζεστε ήσυχα όλη τη νύχτα.

Συμβουλή: Βγείτε έξω σε έντονο φως για 5 έως 30 λεπτά μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι. Το φως λέει στο σώμα σας να ξεκινήσει!

ύπνο

Ψάξτε για κρυμμένη καφεΐνη

Ο καφές το πρωί είναι καλός για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά μόλις το ρολόι χτυπήσει μεσημέρι, αποφύγετε την καφεΐνη στα φαγητά και τα ποτά. Ακόμη και μικρές ποσότητες που βρίσκονται στη σοκολάτα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο σας αργότερα εκείνο το βράδυ.

Συμβουλή: Διαβάστε τις ετικέτες. Ορισμένα αναλγητικά και χάπια απώλειας βάρους περιέχουν καφεΐνη.

Γυμναστείτε με σύνεση

Η τακτική άσκηση σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα – αρκεί να μην την κάνετε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Μια έκρηξη ενέργειας μετά την προπόνηση και κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους. Επιδιώξτε να ολοκληρώσετε οποιαδήποτε έντονη άσκηση 3 έως 4 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Συμβουλή: Χαλαρές ασκήσεις μυαλού-σώματος, όπως η γιόγκα ή το τάι τσι, είναι υπέροχες για να τις κάνετε λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Φάτε σωστά το βράδυ

Μην τρώτε βαριά φαγητά και μεγάλα γεύματα πολύ αργά. Υπερφορτώνουν το πεπτικό σας σύστημα, γεγονός που επηρεάζει το πόσο καλά κοιμάστε. Φάτε ένα ελαφρύ βραδινό σνακ δημητριακών με γάλα ή κράκερ και τυρί.

Συμβουλή: Ολοκληρώστε το φαγητό τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

Ξανασκεφτείτε να πιείτε ποτό το βράδυ

Το αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε την ώρα του ύπνου, αλλά προσοχή. Αφού φύγουν τα αρχικά του αποτελέσματα, θα σας κάνει να ξυπνάτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συμβουλή: Το ζεστό γάλα και το χαμομήλι είναι καλύτερες επιλογές.

Με πληροφορίες από: webmd.com

Φωτογραφίες: istock