Iatropedia

Γιατί λαχταράμε κάτι γλυκό στο πρωινό: Στρες, αυπνία και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Cheerful young woman savors the taste of a freshly baked croissant, indulging in a delightful breakfast moment in her contemporary kitchen

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, το στρες και ο κακός βραδινός ύπνος είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να λιγουρεύεστε κάτι γλυκό στο πρωινό.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει τη συνολική σας υγεία, αλλά ειδικά στο πρωινό, μπορεί να είναι δύσκολο να αγνοήσετε τη λιγούρα σας.

Το σώμα σας μπορεί να χρειάζεται ζάχαρη το πρωί για διάφορους λόγους, οι οποίοι δυσκολεύουν την επιλογή πιο υγιεινών τροφίμων για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Οι περισσότεροι λόγοι είναι τροποποιήσιμοι, οπότε υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε την πρωινή λιγούρα για γλυκά.

1. Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Η ολονύκτια νηστεία μπορεί να σας ρίξει σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα μέχρι το πρωί.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, το σώμα σας δίνει το σήμα ότι πεινάτε και συχνά λαχταρά μια γρήγορη λύση, καταφεύγοντας σε γλυκά ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

2. Στρες

Το σώμα σας έχει έναν κιρκάδιο ρυθμό, έναν εσωτερικό 24ωρο κύκλο που ρυθμίζει τις σωματικές σας διαδικασίες. Το πρωί, μόλις ξυπνήσετε, αυτός ο ρυθμός αρχίζει να αυξάνει την κορτιζόλη, μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες και τον μεταβολισμό, η οποία βοηθά το σώμα να ξυπνήσει.

Τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να αυξήσουν την έκκριση γκρελίνης, η οποία συχνά ονομάζεται ορμόνη της πείνας. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει το πόσο πεινασμένοι αισθάνεστε και να αλλάξει τα είδη τροφών που καταναλώνετε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα γκρελίνης στον οργανισμό οδηγούν τους ανθρώπους να επιθυμούν λιγότερο υγιεινά τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης: Πολυφαινόλες και καρδιαγγειακή υγεία: Με ποιο τρόπο κακάο, καφές και μούρα υποστηρίζουν την καρδιά

Όταν έχετε υψηλά επίπεδα γκρελίνης στο σώμα και τρώτε κάτι γλυκό, ο εγκέφαλος παράγει περισσότερη ντοπαμίνη από ό,τι συνήθως, με αποτέλεσμα να βελτιώνει τα συναισθήματα ικανοποίησης, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη γεύση του φαγητού.

3. Στέρηση ύπνου

Αν έχετε συνεχώς κακό ύπνο, οι ορμονικές και νευρολογικές αλλαγές μπορούν να σας κάνουν να λαχταράτε πιο γλυκά φαγητά για πρωινό.

Λειτουργεί παρόμοια με τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και το άγχος, αυξάνοντας τα επίπεδα γκρελίνης, ενεργοποιώντας την όρεξή σας για γλυκά, ενισχύοντας την νόστιμη γεύση του φαγητού και εντείνοντας την ευχαρίστηση (μέσω της παραγωγής ντοπαμίνης) όταν καταναλώνετε τα γλυκά.

Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να μειώσει την ορμόνη λεπτίνη, η οποία βοηθάει να καταλάβει ο οργανισμός πότε έχει χορτάσει. Τα χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης μπορούν να σας οδηγήσουν να τρώτε πολύ περισσότερες γλυκές τροφές από ό,τι χρειάζεστε ή θα θέλατε αν οι ορμόνες σας ήταν πιο ισορροπημένες.

4. Συνήθεια

Αν τρώτε κάτι γλυκό στο πρωινό για όσο καιρό θυμάστε τον εαυτό σας, μπορεί να λαχταράτε αυτά τα τρόφιμα το πρωί επειδή βιώνετε μια συνήθεια με τη ζάχαρη – παρόμοια με έναν εθισμό.

Η ζάχαρη μπορεί να δημιουργήσει μια συνήθεια που μοιάζει με εθισμό λόγω του τρόπου με τον οποίο διεγείρει το κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλο, προκαλώντας την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν ευεξία, όπως η ντοπαμίνη.

Όσο περισσότερο τρώει ένα άτομο γλυκά για πρωινό, τόσο ισχυρότερη θα είναι η επιθυμία του το επόμενο πρωί, επειδή το σώμα έχει συνηθίσει σε αυτή την έκκριση ντοπαμίνης.

Πώς να «νικήσετε» την επιθυμία για ζάχαρη στο πρωινό

Πηγή: VeryWellHealth / Φωτογραφία iStock