Iatropedia

Διατροφή: Έξυπνες αντικαταστάσεις για να κάνετε πιο υγιεινό το φαγητό σας

view on breakfast table

Με μερικές έξυπνες αντικαταστάσεις μπορείτε να απολαμβάνετε τα φαγητά που σας αρέσουν, δίχως να τρώτε περιττές θερμίδες, λίπος και αλάτι.

Αν θέλετε να κάνετε πιο υγιεινό το φαγητό που τρώτε, αναθεωρήστε τα συστατικά του. Με μερικές έξυπνες αντικαταστάσεις θα μπορείτε να το απολαμβάνετε, περιορίζοντας τις περιττές θερμίδες, τα λίπη και το αλάτι.

«Ιδανικά, μια υγιεινή διατροφή περιέχει κυρίως φυτικής προελεύσεως και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, και δευτερευόντως ζωικής προελεύσεως και επεξεργασμένα τρόφιμα», λέει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας. «Από το ιδανικό έως το τι εφαρμόζουμε, όμως, υπάρχει τεράστια απόσταση».

Όντως, πρόσφατη έρευνα στη χώρα μας αποκάλυψε ότι οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων επιδεινώθηκαν σημαντικά στα χρόνια της κρίσης.

Έτσι, τρώμε πάρα πολλά λιπαρά και πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, αλλά λιγοστά λαχανικά, φρούτα και ψάρια.

Στην πραγματικότητα, οι υγιείς ενήλικες πρέπει να μειώσουν κατά 30% τα κορεσμένα λιπαρά που καταναλώνουν. Αντίστοιχα, όσοι κινδυνεύουν από καρδιοπάθεια (π.χ. λόγω διαβήτη, αυξημένης χοληστερόλης κ.λπ.) πρέπει να τα μειώσουν κατά 50%.

Κορεσμένα λιπαρά περιέχουν το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα διάφορα γλυκίσματα, το φοινικέλαιο, η καρύδα κ.λπ.

Αντιθέτως, το 60% των Ελλήνων θα έπρεπε να τρώνε καθημερινά περισσότερες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής).

Οι περισσότεροι, εξ άλλου, θα έπρεπε να καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Καλές πηγές αυτών των λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί), οι ανάλατοι ξηροί καρποί κ.λπ.

«Ευχής έργο θα ήταν να τρώμε όλοι τουλάχιστον τρία φρούτα και δύο σαλάτες την ημέρα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται», λέει ο κ. Δημοσθενόπουλος. «Ούτε τρώμε όλοι ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και άλλες τόσες όσπρια. Αφού λοιπόν οι περισσότεροι θέλουν να τρώνε άλλα φαγητά, ας φροντίσουν έστω να τα κάνουν λίγο πιο υγιεινά και θρεπτικά».

Ο κ. Δημοσθενόπουλος, η ιστοσελίδα του βρετανικού ΕΣΥ (το NHS) και ειδικοί από την Mayo Clinic, έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να κάνουν πιο υγιεινό το φαγητό σας:

Για το πρωινό

Για το μαγειρεμένο φαγητό

Για τα πρόχειρα φαγητά

Για τα σνακ

Για τα ροφήματα

Γενικές αντικαταστάσεις

«Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι η γεύση δεν είναι κάτι στατικό, αλλά αλλάζει», τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος. «Μπορεί να πάρει λίγο καιρό, αλλά τελικά θα συνηθίσουμε το φαγητό μας με λιγότερο αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά».

Υπό αυτή την έννοια, άλλες γενικές αντικαταστάσεις που μπορείτε να κάνετε είναι οι εξής: