Iatropedia

Χριστούγεννα: Προσοχή στα τρόφιμα που θα αγοράσετε στις γιορτές – Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ

Οι στολισμοί σε σπίτια, καταστήματα και δρόμους άρχισαν, ο καιρός συμβάλει στο χειμωνιάτικο περιβάλλον και κάπως έτσι μετράμε πλέον αντίστροφα για την έλευση των Χριστουγέννων.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα Χριστούγεννα, όλοι μας θα… τιμήσουμε τα χαρακτηριστικά εδέσματα και γλυκά των εορτών. Από τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες μέχρι τη γαλοπούλα, ή το κοτόπουλο στο οικογενειακό τραπέζι, λίγο-πολύ θα σπεύσουμε να προμηθευτούμε τις ίδιες τροφές από τα καταστήματα. Το… επιβάλει η διατροφή των Χριστουγέννων.

Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας οδηγούν συνήθως σε αγορά και κατανάλωση φρέσκων μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους, αλλά και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση, κ.λ.π.) βοηθούν στην διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής αλλά και στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στην… τσέπη του καταναλωτή.

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σχετικά με τους ενδεχόμενους διατροφικούς κινδύνους των Χριστουγέννων, αλλά και τις συμβουλές του για την ασφαλή αγορά και κατανάλωση των τροφών στο εορταστικό τραπέζι.

Χριστούγεννα – Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές:

Χριστούγεννα – Για την προμήθεια Πουλερικών (Γαλοπούλες – Κοτόπουλα) κ.λ.π. και προϊόντων πτηνοτροφίας:

Χριστούγεννα – Για την προμήθεια Θηραμάτων:

Tις ημέρες αυτές συνηθίζεται η πώληση σφαγίων αγρίων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων.

Χριστούγεννα – Για την προμήθεια Κρέατος – Ζώα Κτηνοτροφίας (αρνιά, κατσίκια, κ.λ.π.)

Χριστούγεννα – Για την προμήθεια Γαλακτοκομικών Προϊόντων:

Χριστούγεννα – Για την προμήθεια Αυγών:

Η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων που αναγράφονται στη συσκευασία στην περίπτωση των συσκευασμένων αυγών ή στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης στην περίπτωση των αυγών που πωλούνται χύμα, δηλ:

  1. Στην ημερομηνία ελάχιστης διατηρισιμότητας
  2. Στην κατηγορία ποιότητας
  3. Στην κατηγορία βάρους
  4. Στην μέθοδο εκτροφής

Επίσης:

Χριστούγεννα – Για την προμήθεια Προϊόντων Ζαχαροπλαστικής:

Χριστούγεννα – Γενικά

Επειδη τις ημέρες αυτές παρασκευάζονται και μαγειρεύονται περισσότερα τροφιμα από αυτά που άμεσα καταναλώνονται, συνιστάται τα μαγειρεμένα φαγητά να μην μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες. Η δε αποθήκευση τους να γίνεται πάντοτε σε κλειστούς περιέκτες μακριά από νωπά τροφιμα.

http://www.efet.gr