Αγγούρι: Διατροφική αξία – Τα 6 οφέλη για την υγεία μας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αγγούρι
Προάγει την υγεία του εντέρου, ενισχύει τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

“Το αγγούρι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, στη διαχείριση του βάρους και στην πέψη”, λέει η διαιτολόγος Amber Sommer, συνεργάτιδα της Cleveland Clinic.

Είναι το αγγούρι καλό για την υγεία μας;

Ναι, τα αγγούρια μπορούν να είναι σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ανήκουν στην οικογένεια των κολοκυθιών (Cucurbitaceae) μαζί με τις κολοκύθες και τα πεπόνια. Αυτό το φρούτο (ναι, το αγγούρι είναι φρούτο, έχει σπόρους και μεγαλώνει από ένα ανθοφόρο φυτό!) έχει ελάχιστες θερμίδες, είναι πολύ ενυδατικό και πλούσιο σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Κ και C, κάλιο και ασβέστιο.

Μία μερίδα 100 γραμμαρίων ωμού αγγουριού (μαζί με την φλούδα) έχει:

  • 15 θερμίδες
  • 0,1 γραμμάρια λίπους
  • 3,6 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 0,5 γραμμάρια διαιτητικών ινών
  • 1,7 γραμμάρια ζάχαρης
  • 0,7 γραμμάρια πρωτεΐνης

Έχει, επίσης, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μία μερίδα αγγουριού προσφέρει:

  • 16,4 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ (ημερήσια αξία 14%)
  • 147 χιλιοστόγραμμα καλίου (3% ημερήσια αξία)
  • 2,8 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (3% ημερήσια αξία)
  • 16 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (1% ημερήσια τιμή)

Αγγούρι: Τα 6 οφέλη για την υγεία μας

1. Ενυδάτωση

Το να πίνετε νερό κάθε μέρα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας. Βοηθά στα εξής:

  • πέψη
  • πόνος στις αρθρώσεις
  • λειτουργία των νεφρών
  • μνήμη και γνωστική οξύτητα
  • ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος

Αλλά αν δυσκολεύεστε να πιείτε το νερό που χρειάζεται το σώμα σας, τα αγγούρια προσφέρουν μια πιο… τραγανή εναλλακτική επιλογή. Περιέχουν περισσότερο από 96% νερό.

2. Πιο γερά οστά

Το αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων και προάγει την υγιή οστική μάζα. Εάν η οστική σας πυκνότητα είναι χαμηλή, αυξάνεται ο κίνδυνος για οστεοπόρωση.

Ο συνδυασμός βιταμίνης Κ και ασβεστίου στα αγγούρια παρέχει πρόσθετα οφέλη για τα οστά. Η βιταμίνη Κ βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο, απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών.

3. Πεπτικό σύστημα

Το νερό στο αγγούρι βοηθά το σώμα να διασπά τα τρόφιμα και να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές του ίνες ρυθμίζουν ομαλά τις κινήσεις του εντέρου, ώστε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.

Το τουρσί αγγουριού μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα οφέλη για το έντερο. “Μερικά τουρσιά έχουν προβιοτικές ιδιότητες”, λέει η Sommer. “Λόγω της ζύμωσης που υπόκεινται, περιέχουν καλά βακτήρια που εμποδίζουν την ανάπτυξη ανθυγιεινών βακτηρίων στο έντερό σας”.

4. Σάκχαρο αίματος και σωματικό βάρος

Το αγγούρι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υδατάνθρακες και ζάχαρη. Επιπλέον, το νερό και οι φυτικές του ίνες σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Τα αγγούρια προσφέρουν επίσης οφέλη για τους διαβητικούς. Έχουν χαμηλή βαθμολογία στον γλυκαιμικό δείκτη (GI), ένα βασικό σύστημα αξιολόγησης που μετρά πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο επηρεάζει το σάκχαρο αίματος.

Έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι τα αντιοξειδωτικά στο αγγούρι μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης του διαβήτη και στην μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο.

5. Αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα αγγούρια περιέχουν υψηλές ποσότητες Cucurbitacin-B (CuB), μιας φυσικής φυτικής ένωσης που είναι γνωστή για την επίδρασή της στα καρκινικά κύτταρα. Μια πρόσφατη ανασκόπηση επιμέρους ερευνών επιβεβαιώνει ότι η CuB συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του ήπατος, του μαστού, του πνεύμονα και του προστάτη. Μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει την ανάπτυξη του καρκίνου και πιθανώς να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Σημαντικό: Η φλούδα του αγγουριού βοηθάει επίσης στην πρόληψη του καρκίνου. Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, που την σειρά τους μειώνουν ακόμα περισσότερο τη δυσκοιλιότητα και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

6. Καρδιά

Οι υψηλές ποσότητες νατρίου οδηγούν σε υπέρταση. Το κάλιο βοηθά να πέσει η αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου. Ο συνδυασμός του υψηλού καλίου και του χαμηλού νατρίου στο αγγούρι είναι ευνοϊκός για τον έλεγχο της πίεσης.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης δεν είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο τα αγγούρια επηρεάζουν την καρδιάς. Η ουσία CuB προστατεύει την καρδιά, καταπολεμώντας την αθηροσκλήρωση (συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών). Και οι φυτικές ίνες βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock