Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας; Κάντε τεστ ακοής!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άνοια
Μια μεγάλη έρευνα έδειξε ότι η απώλεια ακοής συνδέεται με την άνοια.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA επικεντρώθηκε σε ένα δείγμα ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες από την εθνικής εμβέλειας μελέτη National Health and Aging Trends Study. Οι συμμετέχοντες στο δείγμα ήταν 70 ετών και άνω.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • περίπου το 33% των συμμετεχόντων είχε φυσιολογική ακοή
  • το 37% είχε ήπια απώλεια ακοής και
  • το 30% είχε μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής

Η άνοια εμφανίστηκε:

  • λιγότερο συχνά σε άτομα με φυσιολογική ακοή (6%)
  • πιο συχνά σε άτομα με ήπια απώλεια ακοής (9%) και
  • ακόμα πιο συχνά σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής (17%)

Αυτή είναι μια μεγάλη ποσοστιαία αύξηση του κινδύνου άνοιας, ιδιαίτερα για εκείνους των οποίων η απώλεια ακοής είναι μέτρια έως σοβαρή.

Διαβάστε επίσης: Τεστ ακοής: Στα πόσα Hz (χερτζ) αντιλαμβάνεστε ήχους;

Τι άλλο να γνωρίζετε γι’ αυτήν την μελέτη

Το δείγμα της μελέτης επιλέχθηκε για να καταστεί δυνατή η ανάλυση των υποομάδων ανά ηλικία και η εφαρμογή των ευρημάτων στον ευρύτερο πληθυσμό.

Επίσης, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, αυτή η μελέτη εξέτασε αντικειμενικά την απώλεια ακοής και την άνοια. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η απώλεια ακοής πιστεύεται ότι ευθύνεται για το 8% περίπου όλων των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως. Το γιατί ακριβώς υπάρχει η σύνδεση δεν είναι γνωστό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες μεγάλες μελέτες που βρήκαν αυτήν την συσχέτιση βασίστηκαν σε ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες. Με άλλα λόγια, κανείς δεν μέτρησε την ακοή όσων συμμετείχαν στην μελέτη για να βεβαιωθεί ότι είχαν απώλεια ακοής ή ότι η ακοή τους ήταν πραγματικά φυσιολογική.

Σε αυτήν τη νέα μελέτη, ωστόσο, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα ηλεκτρονικό ακουόμετρο (σε συσκευή tablet) για να αξιολογήσει την ακοή των συμμετεχόντων σε τέσσερις καθαρές τονικές συχνότητες, που είναι οι βασικότερες για την κατανόηση της ομιλίας. Έτσι, για πρώτη φορά σε μια μεγάλη μελέτη, υπήρξε αντικειμενική μέτρηση της απώλειας ακοής.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Εάν έχετε απώλεια ακοής, αυτό σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξετε άνοια; Όχι! Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας, απλά με το να χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας.

Αυτή η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε γιατί η απώλεια ακοής προκαλεί άνοια. Εδώ είναι η συσχέτιση:

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι όσο περισσότερο διεγείρεται ο εγκέφαλος, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτυχθεί άνοια. Όταν υπάρχει απώλεια ακοής, η ακουστική διέγερση μειώνεται. Αυτό, από μόνο του, πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι όταν ένα άτομο πάσχει από μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής, είναι λιγότερο πιθανό να συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες. Ίσως να ντρέπεται για την απώλεια ακοής του. Ή μπορεί απλώς να μην θέλουν να παρευρεθούν σε μια κοινωνική εκδήλωση όταν δεν μπορεί να ακούσει καλά τι συμβαίνει.

Αποδεικνύεται ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την τόνωση του εγκεφάλου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε για να διευκολύνει την κοινωνική συμπεριφορά. Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις πληροφορίες, μοιάζει φυσιολογικό ότι η μειωμένη κοινωνική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με τη γνωστική εξασθένηση.

Έτσι, αυτή η νέα μελέτη παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι ο λόγος που η απώλεια ακοής αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας είναι επειδή η απώλεια ακοής μειώνει την εγκεφαλική διέγερση, τόσο άμεσα, όσο και μέσω μειωμένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Τι να κάνετε εάν έχετε απώλεια ακοής

Μην αφήνετε την απώλεια ακοής να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

  • Να καθαρίζετε τακτικά τα αυτιά σας. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι πώς να καθαρίσετε σωστά τα αυτιά σας
  • Πάρτε ακουστικά βαρηκοΐας, αν δεν ακούτε καλά. Βεβαιωθείτε με τη βοήθεια του γιατρού σας ότι λειτουργούν σωστά
  • Μην τηρείτε μια παθητική κοινωνική στάση. Τονώστε την κοινωνική σας ζωή και συμμετέχετε σε διάφορες δραστηριότητες

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο χρόνιος πόνος γερνάει πρόωρα το μυαλό και αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, λένε οι ειδικοί

52χρονη σόκαρε το TikTok: “Έτσι είναι να ζεις με άνοια” – Τα βίντεο που έγιναν viral

Απώλεια ακοής από την ένταση ήχου στα ακουστικά

φωτό: iStock