Εστία κινδύνου ο νεροχύτης: Έμμεση απειλή τα κλειστά παράθυρα και η θέρμανση τον χειμώνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μύκητες
Όταν σκεφτόμαστε τα σημεία που μπορεί να υπάρχει μούχλα, το μυαλό μας πάει σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες και μπάνια. Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Reading έδειξε ότι ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός μυκητιακών οργανισμών μπορεί να βρεθεί στους νεροχύτες.

Οι μύκητες που βρέθηκαν να κρύβονται στις αποχετεύσεις του νεροχύτη περιελάμβαναν μαύρη μούχλα, η οποία είναι γνωστή αιτία διαφόρων παθήσεων υγείας. Η έκθεση στην μαύρη μούχλα μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα!

“Περνάμε το 90% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους, επομένως εκτιθέμεθα σε μύκητες στα σπίτια και τους χώρους εργασίας μας”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Soon Gweon.

“Για τους περισσότερους, αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά για εκείνους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, ορισμένα είδη μυκήτων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξειςΔεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη να βρεις μύκητες σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον. Αλλά οι νεροχύτες έχουν μέχρι στιγμής παραβλεφθεί ως πιθανές δεξαμενές αυτών των μικροοργανισμών. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικά σημαντικό εύρημα για όσους προσπαθούν να βοηθήσουν τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα να αποφύγουν λοιμώξεις από ορισμένα παθογόνα”, πρόσθεσε.

Τον χειμώνα, επειδή κρατάμε κλειστά τα παράθυρα και ανάβουμε τη θέρμανση στο σπίτι, εμμέσως ευνοείται η ανάπτυξη μούχλας και άλλων μυκητών.

Αν και μπορεί να σκέφτεστε “αφού ρίχνω απορρυπαντικά και σαπούνι στην αποχέτευση μου, δεν υπάρχει πρόβλημα”, η έρευνα διαπίστωσε στην πραγματικότητα ότι ορισμένοι από τους μύκητες τρώνε απορρυπαντικά ως πηγή τροφής πλούσιας σε άνθρακα! Είναι επίσης ανθεκτικοί στη ζέστη και την οξύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πραγματικά δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτούς.

Επίσης δεν παρατηρήθηκε διαφορά στους νεροχύτες ανδρικών και γυναικείων τουαλετών. Μάλιστα, οι 250 νεροχύτες που δοκιμάστηκαν σε κουζίνες και μπάνια, είχαν όλοι παρόμοιο πληθυσμό μυκήτων.

Αν και η έρευνα κατάφερε να εντοπίσει μεγάλες οικογένειες μυκήτων στις αποχετεύσεις των νεροχυτών, δεν είναι γνωστό ακόμη ποιες συγκεκριμένες ποικιλίες περιέχονται συνήθως εκεί. Ως εκ τούτου απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξακριβωθεί εάν τα είδη αυτά είναι ικανά να προκαλέσουν ασθένειες. Ωστόσο, εάν στους νεροχύτες υπάρχουν μύκητες που προκαλούν ασθένειες, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για άτομα που περνούν πολύ χρόνο ή εργάζονται από το σπίτι κοντά σε νεροχύτες ή σε γηροκομεία όπου οι κάτοικοι μπορεί να είναι ανοσοκατασταλμένοι.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Environmental DNA.

Πηγές: https://www.reading.ac.uk, https://www.iflscience.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαύρη μούχλα στο εσωτερικό από πλαστικά παιχνίδια για το μπάνιο: Σοκ από ανάρτηση μητέρας στο fb!

Μούχλα στο μπάνιο: Το κόλπο για να βγει από κάθε δύσκολο σημείο

Πώς ξεβουλώνει ο νεροχύτης και πώς φεύγουν άλατα και δυσάρεστες μυρωδιές

Πώς να πετάς το λίπος από το τηγάνι και το ταψί χωρίς να το ρίχνεις στον νεροχύτη