Στα «κάγκελα» οι οδοντίατροι για ασφαλιστικά προγράμματα αμφιβόλου προέλευσης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η οικονομική κρίση, η παντελής έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης εκ μέρους της πολιτείας, όσον αφορά στις οδοντιατρικές υπηρεσίες και η αναζήτηση από τους ασθενείς οικονομικών λύσεων για την αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων τους, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δράση κερδοσκοπικών – επιχειρηματικών συμφερόντων και μάλιστα εκτός του χώρου της υγείας. Τάδε έφη το προεδρείο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.

Όπως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, «μετά την «λεύκανση» των δοντιών από μη οδοντιάτρους και εκτός οδοντιατρείων, με κινδύνους για την υγεία των πολιτών ακόμη και μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη διαφημιστική καμπάνια «ασφαλιστικών» προγραμμάτων με ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή των «ασφαλισμένων» στις οδοντιατρικές πράξεις.

Εφιστούμε την προσοχή του κοινού ως προς την αξιοπιστία των εν λόγω προγραμμάτων, την δυνατότητα υλοποίησης τους και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εκπτώσεις στις συνθήκες παροχής υπηρεσιών, στην ποιότητα και στην ασφάλεια δεν είναι αποδεκτές διότι η στοματική υγεία συνδέεται και με την συνολική υγεία του ατόμου. Η χαμηλή τιμή, ιδίως κάτω του κόστους, μπορεί να φαντάζει ελκυστική, συχνά όμως, οδηγεί σε ιδιαίτερα δαπανηρές λύσεις για την αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται.

Εφιστούμε επίσης, την προσοχή στους οδοντιάτρους πριν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών, να διαπιστώνουν την ιδιότητα του αντισυμβαλλόμενου μέρους και να μελετούν προσεκτικά το περιεχόμενό της, το οποίο πρέπει να είναι σύμφωνο με την Οδοντιατρική Δεοντολογία. Ο οδοντίατρος υποχρεούται να ενεργεί με τρόπο, που να μην διακυβεύεται η τιμή και η υπόληψη του οδοντιατρικού επαγγέλματος».

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής και ο πρόεδρος Αθανάσιος Υφαντής  διερευνά το θέμα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες…