Σε λειτουργία ο διασυνοριακός κόμβος Ελλάδας-Εσθονίας για συνταγογράφηση και ιατρικό ιστορικό

  • Iatropedia newsroom
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταξύ του υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου και της Εσθονής πρέσβη στην Ελλάδα Καρίν Ράνου.
Από σήμερα, οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Εσθονία θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε οποιοδήποτε φαρμακείο της χώρας και να εκτελούν την ηλεκτρονική συνταγή τους δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ τους

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταξύ του υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου και της Εσθονής πρέσβη στην Ελλάδα Καρίν Ράνου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, Έλληνες και Εσθονοί πολίτες θα μπορούν από σήμερα να χρησιμοποιούν απρόσκοπτα ιατρικές υπηρεσίες, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Διερευνήθηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς, όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση και η ψηφιακή διπλωματία.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της Υγείας, τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία ο διασυνοριακός κόμβος, μέσω του οποίου καθίσταται δυνατή η ανταλλαγή συνοπτικού ιατρικού ιστορικού, καθώς και η εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών φαρμάκων μεταξύ των δύο χωρών.

Από σήμερα, οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Εσθονία θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε οποιοδήποτε φαρμακείο της χώρας και να εκτελούν την ηλεκτρονική συνταγή τους δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ τους. Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας, όπως οι ιατροί της Εσθονίας, θα διαθέτουν πρόσβαση στο συνοπτικό ιατρικό των Ελλήνων ασθενών, τους οποίους θα κληθούν να εξετάσουν. Αντιστοίχως, οι Εσθονοί πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα τους από τα ελληνικά φαρμακεία, ενώ οι ιατροί της Ελλάδας αποκτούν πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα των Εσθονών ασθενών.

«Το γεγονός ότι η Εσθονία είναι η τρίτη χώρα μετά την Πολωνία και την Ισπανία, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα τίθεται σε παραγωγική λειτουργία ο διασυνοριακός κόμβος, που συνδέει τα συστήματα συνταγογράφησης και ιατρικού ιστορικού μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί καταρχάς ένα ορόσημο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και τη δυνατότητα των πολιτών να μπορούν απρόσκοπτα να χρησιμοποιούν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε: «Συγχρόνως, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη συνεργασία των δύο χωρών, καθώς κοινός στόχος μας είναι να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, αλλά και η ψηφιακή διπλωματία».

Από την πλευρά της η κ. Ράνου τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη θέση σε εφαρμογή της διαλειτουργικότητας των συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης Ελλάδος και Εσθονίας. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας».

Ο διασυνοριακός κόμβος αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου MyHealth@EU, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί, καθώς η Ελλάδα θα διασυνδεθεί με ακόμα οκτώ χώρες της Ε.Ε., τη Γαλλία, την Κροατία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και τη Φινλανδία. Παράλληλα, ο κόμβος θα εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες, ενώ με την έλευση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Ηλεκτρονική Υγεία (European Health Data Space – EHDS), η διαλειτουργικότητα των διασυνοριακών κόμβων καθίσταται υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη, καθιστώντας δυνατή την «περιαγωγή» υπηρεσιών Υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολίτες θα μπορούν να αναγνωρίζουν εύκολα τις διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας από τη σήμανση «Η υγεία μου @ ΕΕ» ή «MyHealth@EU».

Φωτογραφία: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Χρυσό» στα φάρμακα αδυνατίσματος βλέπει η Ινδία – Στα σκαριά τα πρώτα γενόσημα

Ο FDA προειδοποιεί: Μη χρησιμοποιείτε smartwatch για μετρήσεις σακχάρου

ΑΠΘ: Ρομπότ με AI φτιάχνουν αποκαταστάσεις από πορσελάνη για τα δόντια μέσα σε λίγα λεπτά