Ματίνα Παγώνη: «Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναμένεται έξαρση της γρίπης»

  • Γιάννα Σουλάκη
Παγώνη
Οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει νωρίτερα και ταυτόχρονα έχουν εμφανιστεί περιστατικά στρεπτόκοκκου, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση της γρίπης στη χώρα μας.

Μιλώντας στο Mega, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, τόνισε πως οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο, νωρίτερα από ότι αναμενόταν. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί περιστατικά στρεπτόκοκκου. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο πυρετός, ο πόνος στο λαιμό και το πρήξιμο των αδένων.

Δείτε επίσης: Παιδιατρική Εταιρεία για θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο Α: “Να μην ανησυχούν οι γονείς στην Ελλάδα” – Δείτε γιατί

Ακόμη, ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας, είχαν βάλει «φρένο» στην έξαρση των ιώσεων.

«Επειδή ήταν σε ‘ύπνο’ το ανοσοποιητικό σύστημα τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά, γιατί έχουν πέσει μαζεμένα. Είναι ο κορωνοϊός, ο οποίος δεν μας ανησυχεί, η γρίπη που ήρθε πολύ νωρίτερα και ο συγκυτιακός ιός RSV. Η έξαρση της γρίπης θα έρθει μετά τις 25 – 30 Δεκεμβρίου. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι συνήθως η κορύφωση (peak) της γρίπης», τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

Με τις γιορτές να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, η σύσταση της  προς τους πολίτες είναι να χρησιμοποιούν μάσκα στα πολυκαταστήματα, αλλά και να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό πριν επισκεφτούν συγγενικά σπίτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν