Iatropedia

ΚΕΘΕΑ: Τέλος στο αυτοδιοίκητο – Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που διόρισε ο Βασίλης Κικίλιας

Ο ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης είναι ο νέος πρόεδρος που διόρισε στο ΚΕΘΕΑ ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου διόρισε την κοινωνιολόγο Φωτεινή Λεομπίλλα. Ολο το νέο Δ.Σ. του Οργανισμού.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν από φορείς, κόμματα και κυρίως από τους ίδιους του ανθρώπους το ΚΕΘΕΑ, το Υπουργείο Υγείας προχωρά ακάθεκτο στην εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ετσι, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, ως εξής:

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι άμισθα.

Δείτε επίσης: “Κάτω τα χέρια απ’ το ΚΕΘΕΑ”: Μεγάλο κύμα συμπαράστασης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υγείας, «Το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει να αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Χρηματοδοτείται πλήρως από το Υπουργείο Υγείας με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, ετησίως. Επίσης, του έχει παραχωρηθεί ακίνητη δημόσια περιουσία του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθήνας (ΠΝΑ), καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (κατασκηνώσεις στο Στόμιο Λάρισας)»

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, με την απόφαση της κυβέρνησης:

Δείτε επίσης: ΚΕΘΕΑ: Στο πλευρό του Οργανισμού τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Συνάντηση με Β. Κικίλια

Ανδρέας Ξανθός: «Ο πολιτικός αυταρχισμός θα οδηγήσει στην απορρύθμιση του φορέα»

Σε σχετική ερώτηση του στη Βουλή, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ,  Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στη σημασία της μη κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, στην απεξάρτηση:

«Αυτή η λειτουργία και αυτός ο τρόπος διοίκησης είναι στοιχείο της θεραπευτικής ταυτότητας αυτού του φορέα, ένα μοντέλο συμμετοχικό, συναπόφασης και των ανθρώπων που θεραπεύονται είναι ένα μοντέλο που στηρίζεται στην κουλτούρα των θεραπευτικών κοινοτήτων που βάζουν τον χρήστη να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του, να σταθεί όρθιος να αισθάνεται ότι έχει λόγο και ρόλο να συμμετέχει και άρα να μπορέσει να απεξαρτηθεί», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι:

«Η κρίση στο ΚΕΘΕΑ δεν θα ξεπεραστεί με το διορισμό διοίκησης της «αρεσκείας» του Υπουργού . Ο πολιτικός αυταρχισμός και θα οδηγησει σε απορρύθμιση του φορέα και υπονόμευση του θεραπευτικού μοντέλου».

Δείτε το video με την ομιλία του Ανδρέα Ξανθού στη Βουλή: