Αντιεμβολιαστές έχουν παρεισφρήσει σε εμβολιαστικά κέντρα – “Θα είμαστε αμείλικτοι”, προειδοποιεί το Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
πιστοποιητικά
Ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο διαδραματίζεται τελευταία, όσο ο “κλοιός” των μέτρων κατά του κορονοϊού σφίγγει γύρω από τους ανεμβολίαστους πολίτες. Μετά τις σοβαρές καταγγελίες για εικονικούς εμβολιασμούς στην Καρδίτσα, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ντόμινο αποκαλύψεων, καθώς φαίνεται πως μια πολύ μικρή μερίδα αντιμεβολιαστών υγειονομικών επιχειρεί να παρεισφρήσει και να αλλοιώσει το σύστημα εμβολιασμού, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου.

Φως στη σοβαρή υπόθεση με τα σχεδόν περισσότερα από 40 ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού που φέρεται να εξέδωσε μέσα σε ένα μήνα διοικητική υπάλληλος Κέντρου Υγείας στην Καρδίτσα -ενδεχομένως έναντι αμοιβής-  θα κληθεί να ρίξει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Δείτε επίσης: Ένορκη διοικητική εξέταση για εικονικούς εμβολιασμούς – «Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή», διαμηνύει ο Θάνος Πλεύρης

Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης, ο οποίος προσέφυγε στον Εισαγγελέα για την υπόθεση, δηλώνει στο iatropedia.gr πως θα υπάρξουν πολύ σοβαρές -ακόμη και ποινικές συνέπειες- στους υπεύθυνους, ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

“Για να μην αδικήσουμε κανέναν θα πρέπει να το διερευνήσουμε πρώτα. Σε ό, τι αποκαλυφθεί από την ΕΔΕ, όμως, θα είμαστε αμείλικτοι ως προς τη συνέπειες στους υπεύθυνους. Γιατί η εντολή που έδωσα είναι να διερευνηθεί προς πάσα κατεύθυνση. Θα είμαστε αμείλικτοι, είμαι σαφής. Είναι και ποινικό το θέμα, γιατί κατέθεσα μήνυση και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας,. Αν αποδειχθεί ότι είναι εμπλεκόμενος υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά, τότε θα προχωρήσει ό,τι προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Σε τέτοια περιστατικά είμαστε κάθετοι”, αναφέρει συγκεκριμένα ο ίδιος.

Ερευνάται η νομιμότητα των Πιστοποιητικών Εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα

Η υπόθεση του Κέντρου Υγείας Παλαμά, Καρδίτσας, ήρθε στο φως μετά από εντολή του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη για τη διεξαγωγή ελέγχων στη διαδικασία των εμβολιασμών. Παρόμοια εντολή έχουν δώσει στους επικεφαλής των εμβολιαστικών κέντρων και οι υπόλοιποι διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών ανά την Ελλάδα.

Η έρευνα στο Κ.Υ Παλαμά Καρδίτσας έδειξε ότι δεκάδες πιστοποιητικά εμβολιασμού πολιτών για την προστασία από τον κορονοϊό, δεν διέθεταν σφραγίδα γιατρού. Εκτός από τη διοικητική υπάλληλο που τέθηκε σε αργία, υπόνοιες υπάρχουν και για πιθανή εμπλοκή νοσηλεύτριας.

“Εμένα με ενημέρωσε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας την Παρασκευή, ότι υπάρχουν κάποιες παρατυπίες στον εμβολιασμό”, επισημαίνει ο κ. Φώτης Σερέτης, διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και συνεχίζει:

“Γι’ αυτό και ενημέρωσα τον Υπουργό Υγείας και αμέσως διατάξαμε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και ταυτόχρονα μήνυση στον εισαγγελέα. Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας το ανακάλυψε μετά από εντολή που έχω δώσει για τη διεξαγωγή ελέγχων στη διαδικασία των εμβολιασμών. Δεν ξέρουμε ακόμα τι έκταση έχει το θέμα”, αναφέρει.

Μαστοράκου: “Αντιεμβολιαστές υγειονομικοί επιχειρούν να εισβάλλουν σκόπιμα στο σύστημα εμβολιασμών”

Δεν αποκλείεται η υπόθεση με τις ψευδείς βεβαιώσεις εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Παλαμά να είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Άννα Μαστοράκου, κατήγγειλε την Παρασκευή στο iatropedia.gr ότι έχει λάβει πλήθος αναφορών από γιατρούς για πιέσεις που δέχονται από αντιεμβολιαστές να εκδώσουν πλαστά πιστοποιητικά αλλά και θετικά rapid test, ώστε να εξασφαλίσουν ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης.

Σήμερα επανέρχεται με νέες καταγγελίες.

Όπως λέει, το πρόβλημα έχει δύο πλευρές: Aντιεμβολιαστές υγειονομικοί επιχειρούν να προσληφθούν στις εμβολιαστικές γραμμές, είτε για να αποκομίσουν παράνομα οικονομικά οφέλη, είτε για λόγους “ιδεολογικούς” ώστε να “βοηθήσουν” άλλους αντιεμβολιαστές να ξεφύγουν από την υποχρέωση των rapid test.

Δείτε επίσης: Αντιεμβολιαστές “ψαρεύουν” έναντι αμοιβής από γιατρούς, ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test – Καταγγελίες στον ΠΙΣ

“Καλό είναι να μπει πιο αυστηρός έλεγχος στις διαδικασίες με τις οποίες επιλέγονται οι γιατροί που μπαίνουν στους εμβολιασμούς και να γίνουν όλες οι νομικές ενέργειες, ώστε να μαζευτούν κάποιοι. Μου έλεγε συνάδελφος, πρόεδρος δηλαδή Ιατρικού Συλλόγου, ότι ξέρει αντιεμβολιαστή γιατρό που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της χορήγησης των εμβολίων κι έχει μεγάλη υποψία ότι θα παίξει αρνητικό ρόλο στους εμβολιασμούς. Αλλά δεν μπορεί φυσικά να αποδείξει τίποτα. Αυτό είναι μεγάλο θέμα. Θα πρέπει στους γιατρούς που μπαίνουν στο πρόγραμμα να γίνει αυστηρός έλεγχος”, σημειώνει η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ.

Η κα. Μαστοράκου σημειώνει ότι οι πιέσεις που δέχονται οι γιατροί από πολίτες που προσπαθούν να αποφύγουν τα εμβόλια, είναι πολύ μεγάλες:

“Οι προτάσεις στους γιατρούς, από τους ενδιαφερόμενους αντιεμβολιαστές “πέφτουν βροχή”. Κάποιος από αυτούς όλους θα λυγίσει. Κάποιος θα το κάνει και σκόπιμα να πάει σ’ αυτή τη θέση για να το εμπορευθεί. Όπως αντίστοιχα και στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν στις εμβολιαστικές γραμμές -δεν είναι πολλοί βέβαια- με αυτόν τον σκοπό: να δώσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών”.

Η Άννα Μαστοράκου καταλήγει πως άτομα με αντιεμβολιαστικές απόψεις δεν πρέπει να εντάσσονται στη διαδικασία των εμβολιασμών:

“Υγειονομικοί μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα με αντιεμβολιαστικές αντιλήψεις δεν νοείται. Άνθρωποι με αντιεμβολιαστική συμπεριφορά δεν μπορεί να έχουν πόστο -είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα- σε εμβολιαστικά κέντρα. Θα πρέπει να ελέγχονται πριν μπουν. Νομίζω ότι το όργανο που πρέπει να ασχοληθεί με τον έλεγχο αυτών των ανθρώπων είναι οι ΥΠΕ. Θα πρέπει να υπάρξει επιτήρηση στα πρόσωπα που εισέρχονται. Νομίζω ότι εκεί θα πρέπει να εστιάσει κανείς”, καταλήγει η ίδια.