Iatropedia

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε τρόφιμα το καλοκαίρι. Οι συμβουλές του ΕΦΕΤ

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες για να αποφύγουμε τις καλοκαιρινές τροφικές δηλητηριάσεις. Τι συνιστά διαχρονικά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί εύκολα να υπονομεύσει την ασφάλεια των τροφίμων, πόσο μάλλον εφέτος που οι ακραίες θερμοκρασίες διαδέχονται η μία την άλλη. Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν αγοράζουμε τρόφιμα.

Ο ΕΦΕΤ είχε εκδώσει ορισμένες οδηγίες, οι οποίες παραμένουν επίκαιρες. Όπως αναφέρει, η ζέστη επιταχύνει την αλλοίωση των τροφίμων. Έτσι, οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι συνηθισμένες όταν προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων όρων υγιεινής.

Η εκδήλωση της δηλητηρίασης εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί. Τα συμπτώματά της (π.χ. έμετος, διάρροια, πυρετός κ.λπ.) μπορεί να εκδηλωθούν:

Για την αποφυγή πιθανών τροφικών δηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα ο ΕΦΕΤ συνιστά τα εξής:

Γενικές συμβουλές

Οι καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα πρέπει:

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το εμφιαλωμένο νερό. Πρέπει να διατηρείται σε σκιερό μέρος. Επιπλέον, οι άδεις φιάλες δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται, αλλά να απορρίπτονται στους κάδους ανακύκλωσης.

Στα εστιατόρια

Οι καταναλωτές που τρώνε στα εστιατόρια όχι μόνο πρέπει να τρώνε καλομαγειρεμένο φαγητό (π.χ. καλοψημένο κρέας και πουλερικά), αλλά να προσέχουν και τα εξής:

Στα καταστήματα γρήγορου, έτοιμου φαγητού

Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν τρόφιμα από καταστήματα ταχείς εξυπηρέτησης, τα οποία θα καταναλώσουν αμέσως ή στο σπίτι, πρέπει να προσέχουν τα εξής:

 

Φωτογραφία: iStock