Iatropedia

Τα αναψυκτικά και οι φρουτοχυμοί με ζάχαρη είναι χειρότερα για την υγεία από τα γλυκά

sweet donut cola soft drink dilemma

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιδράσεις τους στον οργανισμό μας. Ο ρόλος του μεταβολισμού.

Μπορεί ένα αναψυκτικό, φρουτοχυμός ή άλλο ρόφημα με ζάχαρη να είναι πιο επιβαρυντικό για την υγεία απ’ ό,τι ένα γλυκό; Ναι, απαντούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, οι οποίοι ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα δεκάδων προγενέστερων μελετών.

Το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο οργανισμός μας τη ζάχαρη όταν βρίσκεται σε υγρή ή σε στερεή μορφή, λένε. Και τονίζουν ότι επειδή η υγρή μορφή της απορροφάται πολύ πιο γρήγορα, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που καταδεικνύει σαφή συσχέτιση δόσης-απόκρισης ανάμεσα στην κατανάλωση διαφορετικών πηγών ζάχαρης και του κινδύνου αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Karen Della Corte, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Brigham Young της Γιούτα. «Δίνει επίσης έμφαση στο γιατί το να πίνουμε ζάχαρη (είτε προέρχεται από αναψυκτικό είτε από φρουτοχυμό) είναι πιο προβληματικό για την υγεία από το να την τρώμε».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Advances in Nutrition. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από προγενέστερες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς πάνω από μισό εκατομμύριο εθελοντές από:

Όπως διαπίστωσαν, η ζάχαρη που καταναλώνεται μέσω ροφημάτων σχετίζεται επίμονα με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη. Αυτή που καταναλώνεται μέσω στερεάς τροφής, όμως, δεν έχει ανάλογη συσχέτιση. Μάλιστα υπάρχουν μερικά είδη σακχάρων, όπως η φρουκτόζη, που μοιάζει να μειώνουν λίγο τον κίνδυνο.

Τα ευρήματα

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους, κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα, όταν συνυπολόγισαν το σωματικό βάρος, την συνολική πρόσληψη θερμίδων και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής:

Το τελευταίο εύρημα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή, τονίζουν οι ερευνητές. Και αυτό διότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο περιττών κιλών που από μόνα τους αυξάνουν τον κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη.

Φωτογραφία: iStock