Iatropedia

Σπανάκι ή κρέας: Ποιο είναι καλύτερο για άτομα που έχουν χαμηλό σίδηρο

Healthy buddha bowl lunch with grilled chicken, quinoa, spinach, avocado, brussels sprouts, broccoli, red beans with sesame seeds on dark gray background. Top view.

Το κρέας είναι καλύτερη πηγή σιδήρου από το σπανάκι και ενδείκνυται να καταναλώνουν περισσότερο τα άτομα που έχουν χαμηλό σίδηρο.

Το κρέας και το σπανάκι είναι και τα δύο τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, αλλά σε διαφορετικούς τύπους, κάνοντας την μία επιλογή καλύτερη από την άλλη για τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου και θέλουν να τα ανεβάσουν.

Αν αισθάνεστε εξαντλημένοι ή κουρασμένοι, ίσως φταίνε τα επίπεδα σιδήρου σας. Αν και το σπανάκι συχνά επαινείται για την περιεκτικότητά του σε σίδηρο, το κρέας μπορεί να είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα.

Σπανάκι Vs κρέας

Ο τύπος σιδήρου στις τροφές σας επηρεάζει το πόσο καλά μπορεί το σώμα σας να τον χρησιμοποιήσει. Υπάρχουν δύο τύποι διαιτητικού σιδήρου: ο αιμικός και o μη αιμικός.

Το κρέας περιέχει ένα μείγμα αιμικού και μη αιμικού σιδήρου, διευκολύνοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Ο σίδηρος από το σπανάκι είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό, επομένως πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος του φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος.

Ωστόσο, η χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αύξηση των επιπέδων σιδήρου.

Δείτε επίσης: 8 τροφές που έχουν λιγότερη πρωτεΐνη από όση νομίζετε – Φυστικοβούτυρο, μπάρες και κινόα

Αιμοσφαιρίνη και φερριτίνη

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο συχνή έλλειψη θρεπτικών συστατικών παγκοσμίως, επηρεάζοντας περίπου το 27% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο περισσότερος σίδηρος στο σώμα βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς (αιμοσφαιρίνη).

Τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορεί να παραμείνουν φυσιολογικά παρά το χαμηλό σίδηρο και την αναιμία πρώιμου σταδίου. Ο υπόλοιπος σίδηρος αποθηκεύεται με τη μορφή φερριτίνης ή των υποπροϊόντων της στο ήπαρ, τον σπλήνα, τον μυελό των οστών ή τον μυϊκό ιστό.

Τα επίπεδα φερριτίνης μειώνονται όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, καθώς ο οργανισμός αντλεί από τις αποθήκες του σιδήρου για να υποστηρίξει τα επίπεδα σιδήρου στην κυκλοφορία.

Ο συνδυασμός τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C με πηγές μη αιμικού σιδήρου ενισχύει την απορρόφησή του από τον οργανισμό μας.

Δείτε επίσης: Βιταμίνη Β12 παρενέργειες: Τι μπορεί να πάθετε όταν παίρνετε πολλά συμπληρώματα

Πηγή: VeryWellHealth / Φωτογραφία iStock