Iatropedia

Σολομός: Η διατροφική αξία και τα οφέλη για καρδιά, σώμα και ψυχική υγεία

Salmon steaks on cutting board at black background. Top view with ingredients for cooking.

Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε ωμέγα 3 και χαμηλό σε θερμίδες, το οποίο μπορεί να μας χαρίσει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας.

Ο σολομός, πέρα από εξαιρετικά νόστιμος και ιδανικό πιάτο για το καλοκαίρι, είναι εξαιρετικός και για την καρδιά, την ψυχική υγεία και τη μυϊκή μάζα.

Η κατανάλωσή του μόνο μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός υγιούς τρόπου ζωής και ενός υγιούς βάρους.

Η διατροφική του αξία

Μια μερίδα σολομού (85γρ.) (μαγειρεμένου) έχει:

Η ίδια μερίδα σολομού παρέχει επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά:

Σολομός: Οφέλη για την υγεία

Γενικά, τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων και ο σολομός δεν αποτελεί εξαίρεση.

«Ο σολομός είναι ιδιαίτερα καλός επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο», εξηγεί η διατροφολόγος Julia Zumpano, RD, LD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ «Ο υδράργυρος μπορεί να είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο σε μεγάλες ποσότητες».

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδανικά για την καρδιά, επειδή μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερόλη.

Δείτε επίσης: Η καθημερινή κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επιβραδύνει τη γήρανση και μας κρατά νέους

Η προσθήκη ακόμη και μιας μικρής ποσότητας σολομού στη διατροφή σας θα μπορούσε να βοηθήσει στη σκέψη, τη μνήμη και γενικότερα στη γνωστική λειτουργία.

«Τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και μπορεί να βοηθήσουν στη γνωστική γήρανση», αναφέρει η Zumpano.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και μία μερίδα σολομού την εβδομάδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ειδικά στις γυναίκες.

«Ο σολομός έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, είναι κρίσιμη για την ψυχική υγεία», σημειώνει η Zumpano.

Δείτε επίσης: Σολομός, γιαούρτι, όσπρια: Οι τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος

Ο σολομός περιέχει πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μυών. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο μερίδων σολομού την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη μυϊκή μάζα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο σολομό αυξάνουν την προστασία τους από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην πρόληψη των βλαβών στα κύτταρα και στη μείωση της φλεγμονής.

Μία μερίδα σολομού παρέχει περισσότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά σας.

Φωτογραφία iStock