Iatropedia

Δηλητηρίαση από αλκοόλ: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ένα άτομο με δηλητηρίαση από αλκοόλ χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

Η δηλητηρίαση από αλκοόλ είναι μια σοβαρή -και μερικές φορές θανατηφόρα- συνέπεια της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το να πίνετε πολύ γρήγορα μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματος και τα αντανακλαστικά κατάποσης και ενδεχομένως να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο.

Η δηλητηρίαση από αλκοόλ μπορεί επίσης να συμβεί όταν ενήλικες ή παιδιά πίνουν κατά λάθος ή σκόπιμα προϊόντα οικιακής χρήσης που περιέχουν αλκοόλ.

Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει δηλητηρίαση από αλκοόλ, καλέστε αμέσως επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Δηλητηρίαση από αλκοόλ: Συμπτώματα

Πότε να δείτε γιατρό

Δεν είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα προτού αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ένα άτομο με δηλητηρίαση από αλκοόλ που είναι αναίσθητο ή δεν μπορεί να ξυπνήσει κινδυνεύει να πεθάνει!

Η δηλητηρίαση από αλκοόλ είναι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει δηλητηρίαση από το αλκοόλ -ακόμα κι αν δεν βλέπετε τα κλασικά συμπτώματα- αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Πόσο αλκοόλ θεωρείται πάρα πολύ;

Σε αντίθεση με τα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν ώρες για να αφομοιωθούν, το αλκοόλ απορροφάται γρήγορα από το σώμα σας, πολύ πριν από τα περισσότερα άλλα θρεπτικά συστατικά. Και χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να απαλλαγεί το σώμα σας από το αλκοόλ που έχετε καταναλώσει. Το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ επεξεργάζεται (μεταβολίζεται) από το ήπαρ.

Όσο περισσότερο πίνετε, ειδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος δηλητηρίασης από αλκοόλ.

ΕΝΑ (1) ποτό ορίζεται ως:

Τα ανάμεικτα ποτά μπορεί να περιέχουν περισσότερες από μία μερίδες αλκοόλ και να χρειαστούν ακόμη περισσότερο χρόνο για να μεταβολιστούν.

Πιθανές επιπλοκές

Σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκύψουν από δηλητηρίαση από αλκοόλ, όπως:

Δηλητηρίαση από αλκοόλ: Αντιμετώπιση

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει υποστηρικτική φροντίδα, ενώσω το σώμα απαλλάσσεται από το αλκοόλ. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει:

Ενήλικες και παιδιά που έχουν καταναλώσει κατά λάθος μεθανόλη ή ισοπροπυλική αλκοόλη μπορεί να χρειαστούν αιμοκάθαρση, για να επιταχυνθεί η απομάκρυνση του αλκοόλ από την κυκλοφορία του αίματός τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι οικιακές θεραπείες για δηλητηρίαση από αλκοόλ ΔΕΝ λειτουργούν με ασφάλεια. Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί την φροντίδα γιατρών!

Επικίνδυνοι μύθοι

Δεν μπορείτε να αντιστρέψετε τις επιπτώσεις της δηλητηρίασης από το αλκοόλ. Αντιθέτως, μπορεί να επιδεινώσετε τα πράγματα με ορισμένες ενέργειες. Δείτε τι ΔΕΝ λειτουργεί:

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύθος η άποψη ότι λίγο αλκοόλ την ημέρα κάνει καλό στην υγεία, λένε οι ειδικοί

Πόσος χρόνος χρειάζεται το συκώτι σας για να αποτοξινωθεί από το αλκοόλ

Αλκοόλ: Πώς να προστατευθείτε από τη δηλητηρίαση και από τις «μπόμπες»

Τι πιστεύουμε για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο, τι ισχύει στην πραγματικότητα

φωτό: iStock