Iatropedia

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξετε με το κρέας ή τη γαλοπούλα

Whole Homemade Thanksgiving Turkey with All the Sides

Χρήσιμες συμβουλές για τον ασφαλή χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου -και όχι μόνο- γεύματος

Συμβουλές για ασφαλή χειρισμό του κρέατος πριν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα εορταστικά γεύματα της περιόδου δίνει ο ΕΟΔΥ.

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος.

Το φαινόμενο αυτό  παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων.

Οι απλές συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε σωστά το κρέας

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός  βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται  αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιορτές και παιδιά: Το «εγώ δεν έρχομαι» και τι μπορείτε να κάνετε

Το σύμπτωμα που προειδοποιεί για άνοια όταν ανεβαίνετε τις σκάλες

Παιδιά και πειθαρχία: Το κόλπο του Τζορτζ Κλούνεϊ με τον Άι Βασίλη και 5 στρατηγικές θετικής πειθαρχίας