Οι διατροφικές παρεκκλίσεις δεν συνιστούν πρόβλημα εφ’ όσον δεν αποτελούν καθημερινή αλλά σποραδική συνήθεια. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλώς θέμα ποιότητας της τροφής, αλλά και ποσότητας, τονίζει η ακαδημαϊκός Αντωνία Τριχοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής ΕΚΠΑ και πρόσεδρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, η διακεκριμένη επιστήμονας ανέφερε επίσης ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας. Και εξήγησε γιατί είναι τόσο δελεαστικά τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και πώς επηρεάζουν την υγεία.
Όπως ανέφερε, οι διατροφικές υπερβολές μία-δύο φορές τον χρόνο δεν αποτελούν πρόβλημα. Αρκεί να μην εντάσσονται στην καθημερινότητα. Με τις παρεκκλίσεις αυτές «απλώς καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται», είπε. «Τις ευχαριστηθήκαμε, ξέραμε ότι ήταν μεγάλη παρέκκλιση και ότι δεν πρέπει να γίνει καθημερινότητα».
Στη συνέχεια, δεν χρειάζεται αποτοξίνωση, διότι «δεν υπάρχουν τοξίνες». Η λύση βρίσκεται στην επιστροφή σε απλές συνήθειες, όπως:
- Το περπάτημα, που παρέχει ανακούφιση (και) μετά από ένα μεγάλο γεύμα
- Η κατανάλωση άφθονης σαλάτας που παρέχει κορεσμό της πείνας
- Η επαρκής ενυδάτωση με περίπου δύο λίτρα νερό ημερησίως για έναν ενήλικα
Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν επίκεινται και άλλες μία-δύο ημέρες διατροφικών υπερβολών, πρόσθεσε.
Η αληθινή μεσογειακή διατροφή
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κυρία Τριχοπούλου στην λανθασμένη αντίληψη της μεσογειακής διατροφής. Όπως επισήμανε δεν αφορά μόνον τα τρόφιμα που καταναλώνει κάποιος. Αφορά πρωτίστως «το πόσο και το πότε».
Στο πλαίσιό της, παραδοσιακά φαγητά, όπως το κρέας, η στάκα ή τα πλούσια εδέσματα, καταναλώνονταν περιστασιακά και όχι καθημερινά, σε αντίθεση με τις σημερινές συνήθειες.
Αναφερόμενη στο κρέας, ξεκαθάρισε ότι αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνης Β12, ιδίως για άτομα άνω των 65 ετών. Δεν πρέπει όμως να καταναλώνεται καθημερινά. «Το κόκκινο κρέας καλό είναι να περιορίζεται σε μία φορά την εβδομάδα», ανέφερε. Και τόνισε πως έχει σημασία η ποικιλία και η ενίσχυση της κατανάλωσης ψαριών και οσπρίων.
Στην πραγματικότητα, τα όσπρια είναι «βασικός πυλώνας της παραδοσιακής διατροφής», υπογράμμισε η κυρία Τριχοπούλου. Η μειωμένη παρουσία τους στη σύγχρονη καθημερινότητα σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, είπε. Εν τούτοις, «ο καταναλωτής έχει τεράστια δύναμη και μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του», επισήμανε. Και συνέστησε επιστροφή στους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος.
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και πρωινό
Σε ό,τι αφορά στην παιδική παχυσαρκία, η καθηγήτρια επεσήμανε ότι στην χώρα μας σχετίζεται με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, την περιορισμένη επαφή των παιδιών με τη φύση και με την υπερβολική χρήση οθονών.
«Το παιδί δεν επηρεάζεται από το “πρέπει”, αλλά από το παράδειγμα», πρόσθεσε. Κάλεσε, δε, τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινότητα και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.
Η κυρία Τριχοπούλου απηύθυνε ιδιαίτερη προειδοποίηση για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία διεθνείς μελέτες συσχετίζουν με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Όπως εξήγησε, πρόκειται για προϊόντα σχεδιασμένα ώστε να είναι εξαιρετικά εύγευστα, να καταναλώνονται γρήγορα και να περιέχουν πολλά πρόσθετα. Οι ιδιότητες αυτές επηρεάζουν τον κορεσμό της πείνας και τον μεταβολισμό.
Εξαιτίας αυτών, «ένα τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή ζαμπόν δεν είναι η πιο σωστή επιλογή για πρωινό», είπε. «Το αντίθετο μάλιστα». Μία εναλλακτική, αλλά ιδιαιτέρως θρεπτική και υγιεινή επιλογή θα ήταν ο τραχανάς, συμπλήρωσε.
Τέλος, η κυρία Τριχοπούλου αναφέρθηκε στη σημασία της ενημέρωσης, της σωστής επισήμανσης των προϊόντων και της στήριξης των μικρών, τοπικών παραγωγών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι καταναλωτές ψηφίζουν με το πιρούνι τους», υπογραμμίζοντας ότι οι επιλογές τους μπορούν να επηρεάσουν τόσο την παραγωγή όσο και τη διατροφική κουλτούρα των επόμενων γενεών.
Φωτογραφία: iStock