Iatropedia

Τι προβλήματα υγείας προκαλεί το παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα είναι καπνός τσιγάρου που εισπνέει κανείς χωρίς να είναι επιλογή του. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα προέρχεται από “άμεσο” ή “έμμεσο” καπνό. Ένα τσιγάρο, πούρο ή πίπα που καίγεται μόνο του, απελευθερώνει “έμμεσο” καπνό. Ένα άτομο που καπνίζει ενεργά σε κοντινή απόσταση εκπνέει “άμεσο” καπνό. Και οι δύο πηγές απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στον αέρα που επηρεάζουν τους μη καπνιστές.

Τι καθιστά το παθητικό κάπνισμα επικίνδυνο

Όλος ο καπνός από την καύση προϊόντων νικοτίνης περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες (τοξίνες). Ακόμη και οι μη καπνιστές που εισπνέουν τον καπνό άλλων ανθρώπων αναπνέουν αυτές τις τοξίνες. Ο “έμμεσος” καπνός από το τέλος ενός τσιγάρου, πούρου ή πίπας είναι αφιλτράριστος. Έχει περισσότερες επιβλαβείς τοξίνες από τον “άμεσο” καπνό που αναπνέει κάποιος.

Προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα

Πότε ξεκινά η βλάβη από το παθητικό κάπνισμα;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βλάβη από το παθητικό κάπνισμα συμβαίνει σε μόλις 5 λεπτά:

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο

Υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να συνδέεται σε ενήλικες με καρκίνους σε:

Η έκθεση των μητέρων και των μωρών σε παθητικό κάπνισμα πιθανώς συνδέεται και με ορισμένους παιδικούς καρκίνους:

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας σε εγκύους

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS)

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και άλλα προβλήματα υγείας στα παιδιά

Είναι επιβλαβής η μυρωδιά του τσιγάρου που παραμένει στον εισπνεόμενο αέρα;

Υπάρχει πολύ λίγη έρευνα μέχρι στιγμής για το εάν οι παρατεταμένες οσμές του καπνού τσιγάρου ή τα υπολείμματα από αυτόν στις επιφάνειες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους. Η έρευνα δείχνει ότι τα σωματίδια από τον παθητικό καπνό τσιγάρου μπορούν να εγκατασταθούν στη σκόνη και στις επιφάνειες και να παραμείνουν εκεί για πολύ καιρό μετά την εξαφάνιση του καπνού από τον αέρα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα σωματίδια μπορεί να διαρκέσουν για μήνες. Παρόλο που δεν έχουν πλέον την μορφή καπνού, οι ερευνητές συχνά το αποκαλούν αυτό παθητικό κάπνισμα τρίτου βαθμού ή υπολείμματα από καπνό τσιγάρου.

Τα σωματίδια που κατακάθονται από τον καπνό του τσιγάρου έχει αποδειχθεί ότι συνδυάζονται με αέρια στον αέρα για να σχηματίσουν καρκινογόνες ενώσεις που κατακάθονται στις επιφάνειες.

Για παράδειγμα, ορισμένες από τις καρκινογόνες ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα έχουν βρεθεί σε δείγματα σκόνης που ελήφθησαν από τα σπίτια των ατόμων που καπνίζουν. Έρευνα σε πειραματόζωα έχει επίσης δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο DNA και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν τέτοια υπολείμματα καπνού μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, τυχόν επιπτώσεις θα ήταν πιθανώς μικρές σε σύγκριση με την άμεση έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Ωστόσο, οι ενώσεις μπορεί να αναδεύονται και να εισπνέονται μαζί με άλλη οικιακή σκόνη και μπορεί επίσης να ληφθούν κατά λάθος από το στόμα (π.χ. μικρά παιδιά που ίσως δαγκώνουν έπιπλα). Εξαιτίας αυτού, οποιοδήποτε κίνδυνο ενέχουν οι ενώσεις είναι πιθανώς μεγαλύτερος για τα μωρά και τα παιδιά που παίζουν στο πάτωμα και συχνά βάζουν πράγματα στο στόμα τους.

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://my.clevelandclinic.org, https://www.cancer.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος: Πού απαγορεύεται το κάπνισμα – Κυρώσεις κι εξαιρέσεις

Καρκίνος του στόματος: Τι βρήκαν ακόμα και για το παθητικό κάπνισμα

Βρογχίτιδα και δύσπνοια: Αυξημένος ο κίνδυνος από το παθητικό άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου στο σπίτι

Κάπνισμα: Πόσο καιρό χρειάζονται οι πνεύμονες για να καθαρίσουν από το τσιγάρο