Iatropedia

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία – Τι παθαίνει η καρδιά

Στο σύνδρομο Wolff-Parkinson-White (WPW), μια επιπλέον οδός σηματοδότησης μεταξύ της άνω και κάτω κοιλότητας της καρδιάς προκαλεί γρήγορο καρδιακό παλμό (ταχυκαρδία).

Το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White είναι μια σπάνια εκ γενετής καρδιακή πάθηση (συγγενές καρδιακό ελάττωμα).

Τα επεισόδια γρήγορου καρδιακού παλμού που παρατηρούνται στο σύνδρομο WPW συνήθως δεν είναι απειλητικά για τη ζωή, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White: Συμπτώματα

Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου WPW σχετίζονται με την ταχυκαρδία και το υποκείμενο πρόβλημα του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία). Η πιο συχνή αρρυθμία που παρατηρείται με το σύνδρομο WPW είναι η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (supraventricular tachycardia). Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία προκαλεί επεισόδια ταχυκαρδίας, που ξεκινούν και τελειώνουν απότομα. Μερικοί ασθενείς με σύνδρομο Wolff-Parkinson-White εκδηλώνουν επίσης κολπική μαρμαρυγή.

Γενικά, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με σύνδρομο Wolff-Parkinson-White είναι:

Αίσθημα παλμών (γρήγορος, σαν “φτερούγισμα” καρδιακός χτύπος)

Συμπτώματα σε βρέφη:

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White: Πότε να δείτε γιατρό

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν γρήγορο καρδιακό παλμό. Είναι σημαντικό να λάβετε έγκαιρη διάγνωση και φροντίδα. Μερικές φορές ο γρήγορος καρδιακός παλμός δεν είναι ανησυχητικός. Για παράδειγμα, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί με την άσκηση.

Εάν αισθάνεστε ότι η καρδιά σας χτυπά πολύ γρήγορα, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε έναν γιατρό.

Καλέστε το 166 εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα για περισσότερα από λίγα λεπτά:

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White: Αιτίες

Είναι ένα συγγενές καρδιακό ελάττωμα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί μαζί με άλλους τύπους συγγενών καρδιοπαθειών, όπως η ανωμαλία Ebstein.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White είναι κληρονομικό. Ο κληρονομικός τύπος σχετίζεται με έναν παχύ καρδιακό μυ. Αυτή είναι μια μορφή υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας.

Πώς χτυπάει η καρδιά στο σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

Η καρδιά αποτελείται από τέσσερις θαλάμους: δύο άνω θαλάμους (κόλποι) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες).

Ο καρδιακός ρυθμός ελέγχεται από έναν φυσικό “βηματοδότη” (φλεβοκόμβος) στον δεξιό άνω θάλαμο (κόλπο). Ο φλεβοκόμβος στέλνει ηλεκτρικά σήματα που συνήθως εκκινούν τον κάθε καρδιακό παλμό. Αυτά τα ηλεκτρικά σήματα κινούνται στους κόλπους, αναγκάζοντας τους καρδιακούς μυς να συμπιέζονται (συστέλλονται) και να αντλούν αίμα στις κοιλίες.

Στη συνέχεια, τα σήματα της καρδιάς φτάνουν σε ένα σύμπλεγμα κυττάρων που ονομάζεται (κολποκοιλιακός κόμβος), όπου κι επιβραδύνονται ελαφρώς. Αυτή η μικρή καθυστέρηση επιτρέπει στις κοιλίες να γεμίσουν με αίμα. Όταν τα ηλεκτρικά σήματα φτάσουν στις κοιλίες, οι θάλαμοι συστέλλονται και αντλούν αίμα στους πνεύμονες ή στο υπόλοιπο σώμα.

Σε μια κανονική, υγιή καρδιά, αυτή η διαδικασία σηματοδότησης συνήθως πηγαίνει ομαλά, με αποτέλεσμα έναν καρδιακό ρυθμό ηρεμίας από 60 έως 100 παλμούς το λεπτό.

Στο σύνδρομο Wolff-Parkinson-White, μια επιπλέον ηλεκτρική οδός συνδέει τους άνω και κάτω θαλάμους της καρδιάς, επιτρέποντας στα καρδιακά σήματα να παρακάμψουν τον κολποκοιλιακό κόμβο. Ως αποτέλεσμα, τα σήματα της καρδιάς δεν επιβραδύνονται. Έτσι, ο καρδιακός ρυθμός γίνεται πιο γρήγορος. Η επιπλέον οδός μπορεί επίσης να κάνει τα καρδιακά σήματα να ταξιδεύουν προς τα πίσω, προκαλώντας έναν ασυντόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White: Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία για το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων και τον τύπο της αρρυθμίας, που προκαλεί τον γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

Οι στόχοι της θεραπείας είναι η επιβράδυνση ενός γρήγορου καρδιακού ρυθμού, όταν εμφανίζεται, και η πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν τα εξής:

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White: Τρόπος ζωής και σπιτικές θεραπείες

Εάν έχετε σύνδρομο Wolff-Parkinson-White, ή επεισόδια ταχυκαρδίας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά. Κάντε αυτά τα βήματα:

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο MDP: Πολύ σπάνια πάθηση που εμποδίζει το σώμα να αποθηκεύει λίπος

Μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo: Τι συμπτώματα έχει το “σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς”

Σύνδρομο Άσπεργκερ: Συμπτώματα, διάγνωση και σε τι διαφέρει από τον αυτισμό

Τι συμβαίνει συχνά στο σαγόνι όσων έχουν πρώιμα συμπτώματα Πάρκινσον: Τι είναι το σύνδρομο Meige