Iatropedia

Πόνος στη μέση: Που οφείλεται και ποια είναι η καλύτερη θεραπεία

Ο πόνος στη μέση είναι μία από τις συχνότερες αιτίες αναπηρίας σε όλο τον κόσμο. Ποιες μέθοδοι εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή του και πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία.

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) αποτελεί ένα από τα πιο συχνά ιατρικά προβλήματα παγκοσμίως. Προσβάλλει πάνω από το 80% των ενηλίκων και είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν ιατρό.

Σύμφωνα με την μελέτη Global Burden of Disease Study, στην οποία 3.600 ερευνητές από 145 χώρες του κόσμου καταγράφουν την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, η οσφυαλγία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες αναπηρίας.

Ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης Μάριος Λυκίσσας, επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής της Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan Hospital, εξηγεί ποιες είναι οι συχνότερες  αιτίες πόνου στη μέση και πως αντιμετωπίζεται.

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες πόνου στη μέση;

Ο πόνος στη μέση (στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) μπορεί να έχει μηχανικές, οργανικές και ιδιοπαθείς αιτίες. Οι περισσότερες από αυτές, αν όχι όλες, σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη. Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι:

Ο μηχανικής αιτιολογίας πόνος στη μέση προκαλείται από την κίνηση της σπονδυλικής στήλης. Προέρχεται από προβλήματα σε δομές της σπονδυλικής στήλης, όπως:

Ο οργανικής αιτιολογίας πόνος στη μέση αποδίδεται σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος της σπονδυλικής στήλης. Ο ιδιοπαθούς αιτιολογίας πόνος στη μέση έχει άγνωστη αιτία.

Μηχανικές αιτίες πόνου στη μέση

Ποιες είναι οι θεραπείες για την οσφυαλγία;

Ο πόνος στη μέση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη επεμβατικές, επεμβατικές ή με ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες. Η αντιμετώπισή του είναι σταδιακή. Συνήθως ο ιατρός αρχίζει με πιο απλές θεραπείες και συνεχίζει με πιο επιθετικές προσεγγίσεις εάν χρειασθεί.

Σημειώνεται ότι πολλές θεραπείες χρειάζονται χρόνο για να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μη επεμβατικές θεραπείες

Στις μη επεμβατικές θεραπείες που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας συμπεριλαμβάνονται τα φάρμακα, η φυσικοθεραπεία και ειδικές ενέσεις.

Στα φάρμακα που μπορεί να χορηγηθούν στους ασθενείς συμπεριλαμβάνονται:

Η φυσικοθεραπεία για τον πόνο στη μέση συμπεριλαμβάνει παθητικές και ενεργητικές θεραπείες που βοηθούν, μεταξύ άλλων, τον ασθενή:

Οι συνεδρίες της φυσικοθεραπείας μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ασκήσεις, κρύο/ζέστη, μασάζ, διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS), υπερήχους.

Η επισκληρίδιος έγχυση στεροειδούς ή ένας επιλεκτικός νευρικός αποκλεισμός μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο, όταν ο πόνος αφορά κυρίως τα κάτω άκρα.

Επεμβατικές και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο πόνος στη μέση δεν χρειάζεται χειρουργική θεραπεία. Όταν αυτή χρειασθεί, μπορεί να εφαρμοστούν διάφορες χειρουργικές τεχνικές. Οι συχνότερες είναι:

Η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα, η γρήγορη αποκατάσταση και το χαμηλό ποσοστό επιπλοκών της μικροδισκεκτομής την έχουν καθιερώσει ως επέμβαση εκλογής σε ασθενείς με κήλη δίσκου.

Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται με αναίμακτες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, με μικρές τομές και με τη βοήθεια χειρουργικής πλοήγησης (O-Arm II και StealthStation S8 Surgical Navigation System).

Οι επεμβάσεις σπονδυλοδεσίας πραγματοποιούνται με αναίμακτες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας και με τη χρήση χειρουργικής πλοήγησης (O-Arm II and StealthStation S8 Surgical Navigation System). Τα τελευταία χρόνια στο δυναμικό του Θεραπευτηρίου έχει προστεθεί το ρομποτικό σύστημα Excelsius GPS της Globus Medical το οποίο εξασφαλίζει την ασφάλεια και ακρίβεια που επιδιώκει κάθε χειρουργός.

Το ρομποτικό σύστημα:

Πότε χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση ο πόνος στη μέση

Ο πόνος στη μέση συνήθως δεν είναι επείγον περιστατικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί σε τακτική βάση. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες περιπτώσεις που απαιτούν άμεση παρέμβαση, διότι είναι πιθανό να χρειάζεται άμεση θεραπεία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι όταν υπάρχουν:

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον πόνο στη μέση;

Αν και δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση του σώματος και της σπονδυλικής μας στήλης ή να αλλάξουμε τη γενετική μας σύνθεση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και την πρόληψη του πόνου στη μέση. Ειδικότερα, ο πόνος στη μέση μπορεί να αποφευχθεί με:

Φωτογραφία: iStock