Οι μεγάλες επιδημίες θανατηφόρων ασθενειών αποτελούν τη «νέα κανονικότητα»

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
επιδημίες
Ο κόσμος εισέρχεται σε μια «νέα φάση» στην οποία οι μεγάλες επιδημίες θανατηφόρων ασθενειών, όπως αυτή του ιού Έμπολα, θα αποτελούν κανονικότητα, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Προηγούμενες επιδημίες του ιού Έμπολα επηρέασαν μικρότερο αριθμό ατόμων. Όμως αυτή που αντιμετωπίζει η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, μόλις τρία χρόνια μετά το τέλος της μεγαλύτερης επιδημίας του ίδιου ιού.

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι οι χώρες και οργανώσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέες θανατηφόρες επιδημίες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 2.025 κρούσματα του ιού Έμπολα και 1.357 θάνατοι στην επιδημία στη ΛΔ Κονγκό, η οποία ξέσπασε την 1η Αυγούστου 2018. Από την ασθένεια έχουν ιαθεί πλήρως 552 άνθρωποι. Κατά μέσο όρο ο ιός Έμπολα προκαλεί τον θάνατο στους μισούς ανθρώπους από όσους προσβάλλονται, όμως στην τρέχουσα επιδημία το ποσοστό των θανάτων φτάνει το 70%.

Η επιδημία αυτή «δεν είναι υπό έλεγχο», τονίζει ο δρ Μάικλ Ράιν εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων του ΠΟΥ. «Ίσως καταλήξουμε να αντιμετωπίζουμε την επιδημία αυτή για πολύ καιρό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με «το χειρότερο σενάριο», θα χρειαστούν δύο χρόνια για να τερματιστεί η επιδημία στη ΛΔ Κονγκό, εκτιμά ο ΠΟΥ.

Η επιδημία στη ΛΔ Κονγκό εξακολουθεί να ανησυχεί τους αξιωματούχους. Χρειάστηκαν 224 ημέρες για να φτάσει ο αριθμός των κρουσμάτων τα 1.000, αλλά μόλις 71 ακόμη ημέρες για να φτάσει τα 2.000.

Παράλληλα η αντιμετώπιση της επιδημίας περιπλέκεται από τις συγκρούσεις που μαίνονται στην περιοχή: από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο καταγράφηκαν περισσότερες από 40 επιθέσεις σε κλινικές.

Εξάλλου εξαιτίας της δυσπιστίας απέναντι στο υγειονομικό προσωπικό, το ένα τρίτο των θανάτων σημειώνονται μέσα στην κοινότητα, με τους ασθενείς να μην αναζητούν θεραπεία και να μεταδίδουν την ασθένεια σε συγγενείς και γείτονες.

Η μεγαλύτερη επιδημία του ιού ξέσπασε στη δυτική Αφρική το 2012-2014 και επηρέασε 28.616 ανθρώπους, κυρίως στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Συνολικά καταγράφηκαν 11.310 θάνατοι.

Ωστόσο στις 12 επιδημίες που έχουν ξεσπάσει από το 2000 ως το 2010 υπήρξαν κατά μέσο όρο περίπου 100 θάνατοι.

«Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση επιδημιών μεγάλης επιρροής και αυτό δεν περιορίζεται στον ιό Έμπολα», εξήγησε ο Ράιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ παρακολουθεί 160 περιπτώσεις επιδημιών σε όλο τον κόσμο από τις οποίες οι εννέα είναι κατηγορίας 3, το ανώτατο επίπεδο βάσει του οργανισμού.

«Δεν πιστεύω ότι είχαμε ποτέ στο παρελθόν μία κατάσταση στην οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τόσες πολλές έκτακτες ανάγκες ταυτόχρονα», σημείωσε ο Ράιαν. «Αυτή είναι η νέα κανονικότητα. Δεν αναμένω να μειωθεί η συχνότητα αυτών των φαινομένων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν