Ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
προδιαβήτης
Ο βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου συσχετίζεται με λιγότερες επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό, έμφραγμα, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αντιμετωπίζουν 30-47% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και αν απλά έχουν προδιαβήτη.

Ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά κάτω από το όριο για την κανονική διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων από τους άνδρες με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αυτές οι ανισότητες με βάση το φύλο μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες του τρόπου ζωής και τη χρήση φαρμάκων.

Ο δρ. Daniel Kiss, επεμβατικός καρδιολόγος στο Jersey Shore University Medical Center του New Jersey, τονίζει ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος καλύπτει ένα φάσμα επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Διευκρινίζει ότι η παρουσία του διαβήτη δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας. Ο γλυκαιμικός έλεγχος σε διάφορα στάδια παίζει ζωτικό ρόλο. Ο δρ. Kiss σημειώνει επίσης ότι η μελέτη υπογραμμίζει την πιθανή μείωση του κινδύνου που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενδεικνυόμενης χρήσης φαρμάκων.

Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης ενισχύει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, προειδοποιεί η δρ. Sharleen Sidhu, ενδοκρινολόγος στο MarinHealth Endocrine & Diabetes Care στην Καλιφόρνια. Αυτό περιλαμβάνει βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία, που επηρεάζουν τα νεφρά, τα μάτια και τα νεύρα, μαζί με πιθανή βλάβη σε μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία, η οποία μπορεί να καταλήξει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Καρδιακοί κίνδυνοι που συνδέονται με τον προδιαβήτη

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health, εξέτασε πάνω από 427.000 συμμετέχοντες από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια εκτεταμένη μελέτη παρατήρησης. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40-69 ετών.

Με βάση τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διάστημα τριών μηνών (επίπεδο HbA1c), οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ως χαμηλά φυσιολογικά, φυσιολογικά, προδιαβητικά ή διαβητικά (διαγνωσμένα ή μη) άτομα.

H μελέτη εντόπισε καρδιαγγειακά προβλήματα όπως:

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Οι άνδρες με προδιαβήτη ή αδιάγνωστο διαβήτη είχαν περίπου 30% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τους άνδρες με φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα.
  • Οι γυναίκες με προδιαβήτη ή αδιάγνωστο διαβήτη είχαν 47% και 33% αυξημένο κίνδυνο αντίστοιχα.
  • Για διαγνωσμένο διαβήτη, ο κίνδυνος για τους άνδρες αυξήθηκε κατά 55% και ο κίνδυνος για τις γυναίκες διπλασιάστηκε.

Όταν ελήφθη υπόψη ο παράγοντας της παχυσαρκίας και η χρήση φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, μετριάστηκαν οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, οι άνδρες με προδιαβήτη ή αδιάγνωστο διαβήτη διατήρησαν υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με χαμηλά φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ο βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα συσχετίζεται με λιγότερες επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό, έμφραγμα, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη, τονίζει η δρ. Sharleen Sidhu.

Η μελέτη δεν περιλαμβάνει περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1. Οι συμμετέχοντες εμφάνισαν γενικά πιο υγιεινές συμπεριφορές και χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων από τον γενικό πληθυσμό, επηρεάζοντας τις πιθανές διαφορές. Τα ευρήματα ενδέχεται να μην επεκτείνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, λόγω του στενού ηλικιακού εύρους των συμμετεχόντων.

Αυτά τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση που δείχνει ότι ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μια άλλη ανάλυση έδειξε ότι τα μη διαβητικά άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης παρουσίασαν συγκρίσιμες μειώσεις του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου με εκείνα με διαβήτη.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι και για τα δύο φύλα μπορούν να μετριαστούν μέσω τροποποιήσιμων παραγόντων, όπως η διαχείριση του σωματικού βάρους και η χρήση αντιυπερτασικών και στατινών φαρμάκων, λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Krishnan Bhaskaran, στατιστικός επιδημιολόγος.

Η δρ. Αλεξάνδρα Λ. Χαραζή, καρδιοθωρακοχειρουργός, υπογραμμίζει τον διαβήτη ως σημαντική ανησυχία για τις γυναίκες, καθώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις τους μπορεί να παραμείνουν αδιάγνωστες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνιστώνται προληπτικοί έλεγχοι και εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock