Iatropedia

Νόσος Stargardt: Τι προκαλεί η σπάνια ασθένεια στα μάτια και τι “βλέπουν” οι ασθενείς – Συνδέεται με την βιταμίνη Α!

Η νόσος Stargardt είναι μια σπάνια γενετική ασθένεια των ματιών, που συμβαίνει όταν συσσωρεύεται λίπος στην ωχρά κηλίδα (το μικρό μέρος του αμφιβληστροειδούς που απαιτείται για την ευκρινή, κεντρική όραση).

Η απώλεια όρασης ξεκινά συνήθως στην παιδική ηλικία, αλλά μερικοί άνθρωποι με νόσο Stargardt δεν αρχίζουν να χάνουν την όρασή τους μέχρι να γίνουν ενήλικες.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Stargardt, αλλά η αποκατάσταση της όρασης μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αξιοποιήσουν στο έπακρο την υπόλοιπη όρασή τους.

Νόσος Stargardt: Τι συμπτώματα παρουσιάζει

Το πιο κοινό σύμπτωμα της νόσου Stargardt είναι η σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης και στα δύο μάτια. Μερικοί ασθενείς χάνουν την κεντρική τους όραση πιο γρήγορα από άλλους.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μερικά άτομα με νόσο Stargardt μπορεί επίσης να χάσουν την πλάγια (περιφερική) όρασή τους.

Νόσος Stargardt: Ποια είναι τα πιθανά αίτια

Η νόσος Stargardt προκαλείται συνήθως από αλλαγές σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ABCA4. Αυτό το γονίδιο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Α.

Το σώμα χρησιμοποιεί την βιταμίνη Α για να δημιουργήσει κύτταρα στον αμφιβληστροειδή (το ευαίσθητο στο φως στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού). Στην συνέχεια, το γονίδιο ABCA4 παράγει μια πρωτεΐνη, για να καθαρίσει το λιπαρό υλικό που έχει απομείνει.

Στη νόσο Stargardt, αυτό το γονίδιο δεν λειτουργεί. Έτσι, το λιπαρό υλικό συσσωρεύεται δημιουργώντας κιτρινωπές συστάδες στην ωχρά κηλίδα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το λιπαρό υλικό σκοτώνει τα ευαίσθητα στο φως κύτταρα και καταστρέφει την κεντρική όραση.

Η νόσος Stargardt είναι μια κληρονομική γενετική ασθένεια, που σημαίνει ότι μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά.

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος Stargardt

Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να ελέγξει για τη νόσο Stargardt ως μέρος μιας οφθαλμικής εξέτασης. Η εξέταση είναι απλή και ανώδυνη. Ο οφθαλμίατρος θα σας δώσει μερικές οφθαλμικές σταγόνες που διαστέλλουν τις κόρες των ματιών και στην συνέχεια θα ελέγξει για σημάδια της νόσου Stargardt, όπως κιτρινωπές κηλίδες στην ωχρά κηλίδα σας.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος Stargardt

Δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία για τη νόσο Stargardt. Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να επιβραδύνετε την απώλεια όρασής σας:

Πηγή: https://www.nei.nih.gov

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αχρωματοψία: Κάντε το τεστ των 10 εικόνων

Χρωματικό τεστ όρασης: Τόσο δύσκολο που μόλις το 1% κάνει το απόλυτο

Τεστ όρασης: Η εικόνα που δείχνει αν έχετε μυωπία ή υπερμετρωπία

Κάντε ΕΔΩ το τεστ Amsler για εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ή άλλα προβλήματα όρασης