Κρεατινίνη: Τι είναι, συμπτώματα αν είναι αυξημένη και ποιες οι φυσιολογικές τιμές

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κρεατινίνη
Η κρεατινίνη είναι ένα φυσικό απόβλητο προϊόν στο σώμα, που δημιουργείται από την καθημερινή κίνηση των μυών.

Η κρεατινίνη βρίσκεται στο αίμα και στα ούρα και αποβάλλεται από το σώμα μέσω των νεφρών. Περίπου το 2% της κρεατίνης του σώματος μετατρέπεται σε κρεατινίνη κάθε μέρα.

Το αίμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό, ώστε το σώμα να λειτουργεί καλύτερα. Το αίμα που έχει αυξημένη κρεατινίνη θέτει το άτομο σε κίνδυνο για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή νεφρικές διαταραχές, όπως η ουραιμία. Επειδή η μυϊκή μάζα του σώματος είναι σχετικά σταθερή από μέρα σε μέρα, η παραγωγή κρεατινίνης κανονικά παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη σε καθημερινή βάση. Οι νεφροί τη διατηρούν στο αίμα σε ένα φυσιολογικό επίπεδο, ενώ έχει αποδειχτεί ως ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης της νεφρικής λειτουργίας. Τα αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης δείχνουν μείωση της νεφρικής λειτουργίας ή αυξημένη πιθανότητα νεφρικής νόσου.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν συχνά ένα τεστ κρεατινίνης για να καθορίσουν πόσο καλά λειτουργούν οι νεφροί, καθώς τα υψηλά επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα ή τα ούρα μπορεί να σηματοδοτούν πρόβλημα στους νεφρούς.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την κρεατινίνη είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Υπάρχουν επίσης πολλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της κρεατινίνης.

Κρεατινίνη: Φυσιολογικές τιμές στο αίμα

Για τις γυναίκες: 88 έως 128 mL/min

Για τους άντρες: 97 έως 137 mL/min

Αυξημένη κρεατινίνη: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας των νεφρών (νεφρική ανεπάρκεια) ποικίλλουν σημαντικά. Γενικά δεν συσχετίζονται με το επίπεδο κρεατινίνης στο αίμα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα τυχαίο εύρημα σοβαρής νεφροπάθειας και αυξημένης κρεατινίνης σε εξετάσεις αίματος χωρίς να έχουν συμπτώματα.

Άλλα άτομα, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος, μπορεί να έχουν διάφορα συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας, όπως:

  • Αίσθημα αφυδάτωσης
  • Κόπωση
  • Πρήξιμο (οίδημα)
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σύγχυση
  • Πολλά άλλα μη ειδικά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετος, νευροπάθεια και ξηροδερμία

Πηγές: https://www.medicalnewstoday.comhttp://www.medicinenet.com