Κορωνοϊός: Ποιοι εμβολιασμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν. Δεν είναι αυτοί που νομίζετε

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι έδειξε μελέτη σε εκατομμύρια εμβολιασμένους κατοίκους του Βελγίου. Ποιοι παράγοντες φάνηκε να αυξάνουν την προστασία τους από τη λοίμωξη μετά τον εμβολιασμό.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, οι επιστήμονες έχουν απαντήσει σε πολλά ερωτήματα γι’ αυτόν. Τώρα, μια νέα, μεγάλη μελέτη έρχεται να απαντήσει σε ένα ακόμα: από τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, ποιοι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν;

Στη μελέτη εντάχθηκαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια ενήλικες από το Βέλγιο. Όλοι τους είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2021. Οι ερευνητές άρχισαν να τους παρακολουθούν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και για χρονικό διάστημα έως και 150 ημερών.

Όπως διαπίστωσαν, τις λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη λοίμωξη που προκαλούσε ο κορωνοϊός είχαν όσοι:

  • Είχαν κάνει εμβόλιο mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna)
  • Είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό πριν εμβολιαστούν

Πιο αναλυτικά, η μελέτη έδειξε ότι σε σύγκριση με το εμβόλιο της Pfizer, όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης. Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson είχαν 54% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna είχαν κατά 32% λιγότερες πιθανότητες να τους μολύνει ο κορωνοϊός.

Ωστόσο όσοι είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό πριν εμβολιαστούν, διέτρεχαν κατά 77% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν νοσήσει από COVID!

Ο ρόλος της ηλικίας και του επαγγέλματος

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 373.070 από τους εθελοντές είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Η συχνότητα των νέων λοιμώξεων ήταν 11,2 ανά 100 ανθρωποέτη (person-years). Ανθρωποέτη είναι ένας όρος της Επιδημιολογίας. Εν προκειμένω σημαίνει πως αν οι επιστήμονες παρακολουθούσαν 100 εμβολιασμένους επί 1 χρόνο, θα καταγράφονταν κατά μέσον όρο 11,2 κρούσματα της COVID.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κορωνοϊός ήταν πιθανότερο να μολύνει τους εμβολιασμένους νεαρούς ενήλικες και μεσήλικες (ηλικίες 18-64 ετών). Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στην διαφορετική κοινωνική συμπεριφορά των ηλικιωμένων, εκτιμούν οι ερευνητές.

Αντιθέτως, οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην Υγεία είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην αδιάκοπη λήψη μέτρων προστασίας και στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στον χώρο εργασίας τους.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως το 70% των εμβολιασμένων που μόλυνε ο κορωνοϊός, είχαν ασυμπτωματική COVID. Ωστόσο οι εθελοντές που είχαν νοσήσει πριν εμβολιαστούν, είχαν κατά 62% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν νοσήσει.

Τα ευρήματα αυτά παρουσιάσθηκαν στο  Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ECCMID 2022), που διεξήχθη στη Λισσαβώνα. Επιπλέον, δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Viruses.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες, με επικεφαλής την Dr. Veerle Stouten, επιδημιολόγο στο Sciensano (είναι το Εθνικό Ίδρυμα Δημοσίας Υγείας του Βελγίου).

«Η μελέτη μας αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κίνδυνο μόλυνσης μετά τον εμβολιασμό αλλά και την υβριδική ανοσία που προκύπτει από το συνδυασμό προτέρας λοίμωξης-εμβολίων», δήλωσε η Dr. Stouten.  «Συνεχίζουμε την παρακολούθηση των εθελοντών μας, για να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για τη σοβαρότητα και τον κίνδυνο υποτροπής. Θέλουμε επίσης να δούμε αν θα αλλάξει κάτι με τις αναδυόμενες παραλλαγές όπως η Όμικρον».

Φωτογραφία: iStock