Κορωνοϊός: Πέντε σημάδια στα νύχια που δείχνουν ότι περάσατε την Covid-19

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των νυχιών. Πότε παρουσιάζονται οι αλλοιώσεις στα νύχια που σχετίζονται με την COVID-19. Πόσο καιρό χρειάζονται έως υποχωρήσουν.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις στα νύχια, ακόμα και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν άλλα ύποπτα συμπτώματα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Στοιχεία που συνέλλεξαν από εκατομμύρια εθελοντές υποδηλώνουν ότι αρκετούς μήνες μετά την Covid-19, ακόμα και ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν οριζόντιες γραμμές στα νύχια των χεριών και των ποδιών.

Οι γραμμές αυτές έχουν λευκό χρώμα, εμφανίζονται σε όλο το πλάτος των νυχιών και είναι γνωστές ως γραμμές Mees. Μπορεί να προκληθούν και από άλλα αίτια, όπως:

  • Η καρδιακή ανεπάρκεια
  • Λοιμώδη νοσήματα (π.χ. ελονοσία)
  • Το λέμφωμα

Όταν όμως δεν ανευρίσκεται άλλη αιτία γι’ αυτά, μπορεί να είναι συνέπεια της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, είπε ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου. Ο Dr. Spector είναι επικεφαλής μεγάλης μελέτης για τον κορωνοϊό, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 4,9 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες.

Οριζόντιες αυλακώσεις

Σε άλλους ασθενείς παρατηρήθηκαν οι επονομαζόμενες γραμμές Beau. Πρόκειται για οριζόντιες αυλακώσεις στα νύχια, οι οποίες αναπτύσσονται σε απόσταση περίπου 5 χιλιοστών από τη ρίζα τους. Η αυλάκωση καλύπτει όλο το πλάτος του νυχιού.

Οι γραμμές Beau μπορεί να εμφανιστούν και μετά από άλλες ιογενείς λοιμώξεις, στις οποίες ως φαίνεται πρέπει να προστεθεί πλέον και η Covid-19. Οι γραμμές αυτές περιγράφηκαν μεταξύ άλλων σε ένα 45χρονο με Covid-19, τρεις μήνες μετά τη νόσο του.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που προκαλεί ο κορωνοϊός στα νύχια είναι μία γραμμή που έχει σχήμα μισοφέγγαρου. Η γραμμή αυτή έχει κόκκινο χρώμα και συνήθως είναι οριζόντια και εμφανίζεται περίπου στο μέσον του νυχιού.

Πορτοκαλί άκρες και ονυχομάδηση

Ο κορωνοϊός μπορεί επίσης να προκαλέσει αποχρωματισμό των νυχιών. Ειδικότερα, έχει αναφερθεί από ασθενείς ότι οι άκρες των νυχιών τους αποκτούν πορτοκαλί χροιά. Η χροιά αυτή συνοδεύεται από μία αύλακα κατά πλάτος του νυχιού, πολύ κοντά στη ρίζα του.

Το πέμπτο σύμπτωμα είναι η ανύψωση του νυχιού (ή ονυχομάδηση). Κατ’ αυτήν υπάρχει απώλεια του νυχιού δίχως πόνο ή φλεγμονή.

«Είναι γεγονός που βλέπουμε αρκετά συχνά τέτοιου είδους αλλοιώσεις στα νύχια ασθενών με ιστορικό της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Πιστεύουμε ότι προκαλούνται από παροδική διαταραχή στην ανάπτυξη του νυχιού, εξαιτίας της λοίμωξης», δήλωσε η πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Δερματολόγων Dr. Tanya Bleiker.

«Αυτού του είδους τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν 2-3 εβδομάδες μετά την Covid στα νύχια των χεριών. Στα πόδια χρειάζεται περισσότερος καιρός. Είναι όμως αθώα προβλήματα που με τον καιρό υποχωρούν. Ωστόσο μπορεί να χρειασθούν μερικοί μήνες γι’ αυτό».

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 20% των ανθρώπων που αρρωσταίνει ο κορωνοϊός, παρουσιάζουν δερματικές εκδηλώσεις στη λοίμωξη Covid-19.

Φωτογραφία: iStock