Κορωνοϊός: Μειωμένος κίνδυνος θανάτου από COVID με την ορμονοθεραπεία μετά την εμμηνόπαυση

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι έδειξε μεγάλη μελέτη στη Σουηδία για την πιθανή συσχέτιση με τη θνησιμότητα από COVID της ορμονοθεραπείας για την εμμηνόπαυση (αυξάνει τα οιστρογόνα) και της ορμονοθεραπείας για τoν καρκίνο του μαστού (μειώνει τα οιστρογόνα).  

Οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση και υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα, μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, αναφέρουν ερευνητές από την Σουηδία.

Εξετάζοντας στοιχεία από 14.685 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 80 ετών, οι οποίες νόσησαν από τον επικίνδυνο ιό, διαπίστωσαν πως όσες έκαναν ορμονοθεραπεία υποκατάστασης είχαν κατά 55% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από την COVID.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open. Τα ευρήματά της συνοψίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Ειρήνη Λαμπρινουδάκη (καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, πρύτανης ΕΚΠΑ).

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη νέα μελέτη:

  • Οι 2.535 (ποσοστό 17,3%) είχαν λάβει ορμονική θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
  • Οι 227 (1,5%) είχαν μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, λόγω καρκίνου μαστού και θεραπείας με αντιοιστρογόνα
  • Οι 11.923 (81,2%) δεν ελάμβαναν οιστρογόνα ούτε είχαν ιστορικό καρκίνου μαστού. Οι γυναίκες αυτές ήταν η ομάδα ελέγχου

Τα ευρήματα

Τα ποσοστά των γυναικών που απεβίωσαν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός ήταν:

  • 2,1% για τις γυναίκες που λάμβαναν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης
  • 10,1% για εκείνες με πολύ μειωμένα οιστρογόνα λόγω της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού
  • 4,6% στην ομάδα ελέγχου

Με άλλα λόγια, η ομάδα με μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων παρουσίασε υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Ωστόσο η διαφορά αυτή δεν παρέμεινε στατιστικά σημαντική, όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη στη στατιστική ανάλυση γνωστούς παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

  • Η ηλικία
  • Η παρουσία υποκείμενων προβλημάτων υγείας (συννοσηροτήτων).

Αντιθέτως, η ομάδα με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων λόγω μετεμμηνοπαυσικής ορμονικής θεραπείας, είχε περίπου 55% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Το όφελος αυτό εξακολούθησε να ισχύει και μετά τη στατιστική προσαρμογή για τους προαναφερθέντες παράγοντες.

Οι ορμόνες και η σοβαρότητα της COVID

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ, αρκετά επιδημιολογικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η σοβαρότητα και η θνησιμότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι υψηλότερες στους άντρες. Αυτό ίσως σχετίζεται με τις διαφορές στα ορμονικά επίπεδα μεταξύ των δύο φύλων. Ειδικότερα, μπορεί να σχετίζεται με τις διαφορές στις συγκεντρώσεις των οιστρογόνων και των ανδρογόνων.

Μετά τα ευρήματα της νέας μελέτης, ενδέχεται τα φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων να έχουν ρόλο στις θεραπευτικές προσπάθειες για μείωση της σοβαρότητας της COVID-19, εκτιμούν οι ειδικοί.

Ωστόσο αυτό πρέπει να μελετηθεί συστηματικά σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Έως τότε «η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης πρέπει να χορηγείται μόνο επί γνωστών ενδείξεων», τονίζουν. «Επιπλέον, όσες γυναίκες με καρκίνο μαστού χρειάζονται σχετική αγωγή  με αντι-οιστρογόνα, δεν πρέπει να τη διακόπτουν».

Φωτογραφία: iStock