Κορωνοϊός: Είστε πλήρως εμβολιασμένοι; Πόσες πιθανότητες έχετε να αρρωστήσετε σοβαρά

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι δείχνουν νέες μελέτες για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια. Τι ισχύει μετά την επικράτηση του στελέχους Δέλτα. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά παρά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Τι πρέπει να προσέχουμε.

Ολοένα περισσότερα σημαντικά δεδομένα για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, συγκεντρώνουν οι ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει πόσο πιθανή είναι η σοβαρή COVID-19 σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα περίφημα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Τα στοιχεία που συνέλλεξαν αφορούν το χρονικό διάστημα από την έναρξη των εμβολιασμών στην πατρίδα τους τον Δεκέμβριο έως και τις 30 Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με αυτά, έως αυτή την ημερομηνία δηλώθηκαν 12.908 περιστατικά σοβαρής COVID μεταξύ των εμβολιασμένων Αμερικανών. Από τους ασθενείς αυτούς, λιγότεροι από ένας στους πέντε (το 19%) έχασαν τη ζωή τους. Οι υπόλοιποι νοσηλεύθηκαν μεν στο νοσοκομείο, αλλά επέζησαν.

Δεδομένου ότι μέχρι την ίδια ημερομηνία είχαν εμβολιαστεί πλήρως 173 εκατομμύρια Αμερικανών, τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητες σοβαρής COVID μετά τον εμβολιασμό είναι περίπου 1 στις 13.000, αναφέρει το CNN.

Μετά τη μετάλλαξη Δέλτα

Ακόμα, όμως, κι αν εξεταστούν μόνο τα δεδομένα από τότε που επικράτησε το στέλεχος Δέλτα, η προστασία από τα εμβόλια είναι τεράστια. Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη των CDC, που διεξήχθη σε 13 περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης.

Όπως έδειξε αυτή η μελέτη, το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός προκαλεί περισσότερες σοβαρές λοιμώξεις μεταξύ των εμβολιασμένων. Αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι μεταδίδεται πιο εύκολα και διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας.

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους, οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν:

  • 5 φορές λιγότερες πιθανότητες να τους μολύνει ο κορωνοϊός
  • 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο
  • 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τελικά τη ζωή τους λόγω της COVID-19

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ωστόσο δεν κινδυνεύουν όλοι οι εμβολιασμένοι εξίσου να αρρωστήσουν σοβαρά από το στέλεχος Δέλτα. Μία άλλη νέα μελέτη, αυτή τη φορά του Πανεπιστημίου Yale, έδειξε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής COVID παρά τον εμβολιασμό διατρέχουν:

  • Οι ηλικιωμένοι
  • Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι
  • Οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα (π.χ. καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια ή σακχαρώδη διαβήτη)

Επιπλέον, πολλοί από τους εμβολιασμένους που εισάγονται στα νοσοκομεία, δεν έχουν συμπτώματα COVID. Αντιθέτως, η εισαγωγή τους γίνεται για άλλο πρόβλημα υγείας και εκ των υστέρων ανακαλύπτουν ότι είχαν COVID.

Η πρακτική σημασία

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ναι μεν είναι σωτήρια τα εμβόλια για την COVID, αλλά έως ενός ορίου. «Είναι σαφές ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά. Χωρίς αυτά θα αντιμετωπίζαμε μια πολύ πιο θανατηφόρα πανδημία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Hyung Chun, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Ωστόσο, «όσο αποτελεσματικά κι αν είναι, δεν υπάρχει ακόμα τείχος ανοσίας», πρόσθεσε. «Έτσι, ο κορωνοϊός βρίσκει συνεχώς ευκαιρίες να μεταλλάσσεται και να δημιουργεί νέα στελέχη. Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας, με κυριότερα τις μάσκες όπου υπάρχει πολυκοσμία και στους κλειστούς χώρους, και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας».

Απαραίτητο είναι επίσης, όταν αρχίσει η χορήγηση αναμνηστικής (τρίτης δόσης) των εμβολίων, να σπεύσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου να την κάνουν, κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock