Iatropedia

Αιμορροΐδες: Αίτια και πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε

Αιμορροΐδες ονομάζονται οι φλέβες στο τέλος του παχέος εντέρου στην περιοχή του πρωκτού, οι οποίες διογκώνονται (πρήξιμο) και παρουσιάζουν φλεγμονή.

Οι αιμορροΐδες μπορούν να προκύψουν από υπερβολική πίεση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου στην τουαλέτα ή από την αυξημένη πίεση σε αυτές τις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό να βρίσκονται στο εσωτερικό του ορθού (εσωτερικές αιμορροΐδες), ή μπορούν να αναπτυχθούν κάτω από το δέρμα και γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες).

Οι αιμορροΐδες είναι μια αρκετά κοινή πάθηση, για την οποία, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να μιλούν ανοιχτά, κυρίως εξαιτίας της ευαίσθητης περιοχής που εμφανίζονται. Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, περίπου το ήμισυ των ενηλίκων θα έχει βιώσει την φαγούρα, τη δυσφορία και την ελαφρά αιμορραγία που συνοδεύουν την παρουσία των αιμορροΐδων.

Αίτια

Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης στις φλέβες κοντά στο ορθό περιλαμβάνουν:

Οι αιμορροΐδες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όσο μεγαλώνετε, επειδή οι ιστοί που στηρίζουν τις φλέβες στο ορθό έντερο και τον πρωκτό σας μπορεί να αποδυναμωθούν. Στην παρακάτω φωτογραφία, μπορείτε να δείτε σε μορφή γραφήματος, πού ακριβώς σχηματίζονται οι εσωτερικές αιμορροΐδες (internal hemorrhoids) και πού οι εξωτερικές αιμορροΐδες (external hemorrhoids).

Τι μπορείτε να κάνετε

Πέρα από κάποια φαρμακευτική αγωγή με αλοιφές, ή μια χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας για να μειώσετε τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Με αυτές τις θεραπείες, τα συμπτώματα των αιμορροΐδων συχνά υποχωρούν μέσα σε μία εβδομάδα. Εάν δεν δείτε σημαντική βελτίωση μετά από μία εβδομάδα, ή εάν έχετε σοβαρό πόνο ή αιμορραγία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Πηγή: http://www.mayoclinic.org