ECDC: Ποια ζώα μολύνονται από τον κορωνοϊό, ποια τον μεταδίδουν στους ανθρώπους

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊό
Τι αναφέρει το ευρωπαϊκό κέντρο για την δυνατότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού μεταξύ ζώων ή/και ανθρώπων

Αναλυτικά δεδομένα για την ευπάθεια των ζώων στην μόλυνση από τον κορωνοϊό, αλλά και για τους δυνητικούς κινδύνους για την δημόσια Υγεία, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των ασθενειών (ECDC).

Σε έκθεσή του αναφέρει, ότι η επιδημιολογική κατάσταση με τον κορωνοϊό μεταβάλλεται διαρκώς σε ανθρώπους και ζώα. Έως στιγμή, όμως, έχει επιβεβαιωθεί ότι τα ζώα που μπορούν να τον μεταδώσουν το ένα στο άλλο είναι:

  • Τα αμερικανικά μινκ (ή βιζόν)
  • Ο σκύλος-ρακούν (είναι ένα είδος αλεπούς)
  • Η γάτα
  • Το κουνάβι
  • Το χάμστερ
  • Το οικιακό ποντίκι
  • Η αιγυπτιακή φρουτονυχτερίδα (είναι μία μεγάλη νυχτερίδα, με βάρος 80-170 γραμμάρια και άνοιγμα φτερών περίπου 60 εκατοστά)
  • Τα ποντίκια του γένους περόμυσκος (deer mouse ή Peromyscus maniculatus)
  • Το ελάφι με λευκή ουρά (ή ελάφι της Βιρτζίνια)

Ο κίνδυνος από τα μινκ

Από τα εκτρεφόμενα ζώα, τα αμερικανικά μινκ είναι εκείνα με τις περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από ανθρώπους ή άλλα ζώα. Έχουν επίσης την ικανότητα να μεταδώσουν περαιτέρω τον κορωνοϊό.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2021 αναφέρθηκαν 44 επιδημίες σε φάρμες με μινκ. Οι επιδημίες καταγράφηκαν σε επτά κράτη-μέλη της ΕΕ. Το 2022 οι επιδημίες μειώθηκαν σε έξι και καταγράφηκαν σε δύο κράτη-μέλη, επομένως υπήρξε σαφής πτωτική τάση.

Η μόλυνση των μινκ συνήθως γίνεται από ανθρώπους, τονίζει το ECDC. Επομένως, ο συστηματικός έλεγχος των εργαζομένων στις φάρμες των ζώων μπορεί να δράσει προστατευτικά. Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι η γονιδιωματική ανάλυση του κορωνοϊού από μολυσμένα μινκ έδειξε ότι ο ιός έχει τη δυνατότητα να μεταδοθεί πίσω στους ανθρώπους.

Τα ζώα συντροφιάς και τα άγρια ζώα

Από τα ζώα συντροφιάς, οι γάτες και τα χάμστερ είναι εκείνα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να τα μολύνει ο κορωνοϊός. Η συνηθέστερη πηγή της μόλυνσής τους είναι οι άνθρωποι. Ωστόσο η κυκλοφορία του ιού τους στον ανθρώπινο πληθυσμό είναι χαμηλή έως μηδαμινή. Το ίδιο ισχύει για τα κουνάβια.

Από τα άγρια ζώα (συμπεριλαμβανομένων αυτών στους ζωολογικούς κήπους) τα περισσότερα σαρκοφάγα, οι χιμπατζήδες, οι γορίλες, οι ουρακοτάγκοι και τα ελάφια της Βιρτζίνια εκ φύσεως μπορεί να φέρουν τον κορωνοϊό. Στην ΕΕ, όμως, δεν έχουν αναφερθεί έως τώρα μολύνσεις άγριων ζώων.

Η προσεκτική αποκομιδή των ανθρώπων απορριμμάτων είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου να μολύνει ο κορωνοϊός τα ζώα. Πρέπει επίσης να περιορίζεται στο ελάχιστο η επαφή με άγρια ζώα, ιδίως όταν είναι άρρωστα ή νεκρά, τονίζει το ECDC. Τα ζώα αυτά πρέπει να ελέγχονται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όταν ανευρίσκονται άρρωστα ή νεκρά.

Τέλος, απαραίτητος είναι ο έλεγχος των νυχτερίδων, δεδομένου ότι αποτελούν φυσικό ξενιστή πολλών κορωνοϊών, καταλήγει το ECDC.

Φωτογραφία: iStock