Iatropedia

Έχετε καούρες; Ένας γαστρεντερολόγος αποκάλυψε ένα τρόφιμο που μπορεί να σας βοηθήσει

Ορισμένα τρόφιμα είναι όξινα και τις επιδεινώνουν, άλλα είναι αλκαλικά και τις καταπραΰνουν.

Ένας γαστρεντερολόγος από τις ΗΠΑ αποκάλυψε ένα τρόφιμο που μπορεί να καταπραΰνει τις καούρες που προκαλεί η αναγωγή του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο.

Οι καούρες είναι πάρα πολύ συνηθισμένες και πολλοί χρειάζονται φάρμακα για να τις καταπραΰνουν. Ωστόσο δεν αποδίδουν σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ μπορεί να έχουν και ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσι οι γιατροί συχνά συνιστούν διατροφικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Ο Dr. Joseph Salhab, γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Adventhealth, στο Ντάβενπορτ της Φλόριντα, ανήρτησε στο TikTok βίντεο όπου περιέγραψε τι έκανε για να απαλλαγεί ο ίδιος από τις καούρες του.

«Τις προάλλες είχα πραγματικά έντονες καούρες και το τρόφιμο αυτό πραγματικά με έσωσε», αναφέρει στο σχετικό βίντεο. «Με εξέπληξε πόσο γρήγορα απέδωσε».

Όπως εξήγησε, μετά την κατανάλωση ενός πολύ πικάντικου γεύματος, ανέπτυξε τις  «χειρότερες ίσως καούρες» που είχε παρουσιάσει ποτέ. Δοκίμασε διάφορα μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα για να τις καταπραΰνει, αλλά το κάψιμο πίσω από το στέρνο του δεν υποχωρούσε. Έτσι, στράφηκε στη διατροφή για να βρει λύση.

«Πήρα μία μπανάνα και την έφαγα. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, οι καούρες μου είχαν εξαφανιστεί και δεν επέστρεψαν ποτέ», είπε. «Αυτό δείχνει ότι μερικά τρόφιμα μπορεί να αποτελούν τμήμα του θεραπευτικού πλάνου για τη γαστροοιοσοφαγική παλινδρόμηση που προκαλεί τις καούρες».

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με ειδικούς από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, εκτός από το κλασικό αίσθημα καύσου (κάψιμο) πίσω από το στέρνο, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί επίσης:

Αν εκδηλώνετε παλινδρόμηση τη νύχτα, μπορεί επίσης να έχετε:

Η επίδραση των τροφίμων

Οι όξινες τροφές μπορεί να αυξήσουν τα γαστρικά οξέα στο στομάχι και να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση και τις καούρες. Όξινες τροφές είναι μεταξύ άλλων:

Αντιθέτως, οι μπανάνες είναι αλκαλικές τροφές, με αποτέλεσμα να καταπραΰνουν το ερεθισμένο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου. Το αποτέλεσμα είναι να υποχωρεί το κάψιμο.

Ο Dr. Salhab ανέφερε ακόμα ότι αλκαλικά τρόφιμα είναι και τα αμύγδαλα, το μπρόκολο και η λαχανίδα (kale).

Φωτογραφία: iStock