Iatropedia

4 τρόποι με τους οποίους δείχνει το σώμα σας ότι σας λείπει ύπνος

Τι μπορεί να παρατηρήσετε στην καθημερινότητά σας. Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε ανά ηλικία.

Ο ύπνος είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητος για την επιβίωσή μας, αλλά τουλάχιστον ένας στους τρεις από εμάς εξακολουθεί να μην κοιμάται αρκετά το βράδυ. Αυτό δεν προκαλεί μόνο κούραση που εντείνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να έχει συνέπειες στην ψυχοσωματική υγεία.

Πόσες ώρες ύπνο, όμως, χρειαζόμαστε κάθε βράδυ; Αν πιστεύετε ότι γύρω στις 6 είναι αρκετές, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Οι ειδικοί λένε ότι ο ύπνος είναι επαρκής για τους εργαζόμενους ενήλικες όταν διαρκεί μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ. Ανά ηλικία οι ανάγκες έχουν ως εξής:

Όταν ο ύπνος είναι ανεπαρκής, ο ανθρώπινος οργανισμός υποφέρει. Μελέτες έχουν δείξει ότι μακροπρόθεσμα η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών σοβαρών παθήσεων, όπως ενδεικτικά:

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν κοιμάστε αρκετά

Εάν δεν έχετε ένα ωράριο στον ύπνο σας, ώστε να γνωρίζετε με ακρίβεια πόσο κοιμάστε, πρέπει να βασισθείτε στα μηνύματα που σας δίνει το σώμα σας για να καταλάβετε εάν κοιμάστε αρκετά ή πάσχετε από έλλειψη ύπνου.

Το να νιώθετε κουρασμένοι το πρωί είναι ίσως η πιο προφανείς ένδειξη. Υπάρχουν όμως και άλλες, σαν κι αυτές που ακολουθούν:

Φωτογραφία: iStock