Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συζητούν για το σεξ… online!

  • Iatropedia
Παρά τα στερεότυπα που θέλουν τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να μην… «σκαμπάζουν» από τεχνολογία και να θεωρούν το σεξ παλιά, καλή ανάμνηση, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η «τρίτη ηλικία» όχι μόνο μιλάει για σεξ αλλά και... το κάνει, ανταλλάσσοντας διαδικτυακά πρακτικές συμβουλές.

Ξεχάστε τα κοινωνιολογικά στερεότυπα για την τρίτη ηλικία διότι με έναν υπολογιστή ανα χείρας κάνουν στα χρόνια delete! Σύμφωνα με σχετική μελέτη των ερευνητών Liza Berdychevsky από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊς και Galit Nimrod του Πανεπιστημίου Ben-Gurion στην Νεγκέβ στο Ισραήλ, πολλοί μεγάλοι άνθρωποι δεν κάθονται να περιμένουν το τέλος της ζωής τους αλλά… του δίνουν και καταλαβαίνει: στο διαδίκτυο οι συζητήσεις σεξουαλικού περιεχομένου δίνουν και παίρνουν καθώς η σχετική ανωνυμία του κυβερνοχώρου και η αφθονία πληροφοριών για το σεξ που δεν είχαν όταν ήταν νεότεροι ικανοποιεί έστω και τώρα την ανάγκη τους για ενημέρωση.

Τί να την κάνουν τώρα, ίσως αναρωτηθεί κάποιος. Γελιέστε! Οι ενήλικες 60 χρονών και άνω επιδεικνύουν αξιοζήλευτο ενδιαφέρον για το σεξ κι όχι στην θεωρία αλλά στην πράξη, συζητώντας ανοικτά και ευθέως τα πάντα και ανταλλάσσοντας συμβουλές, «κόλπα» και… crash test –ποια είναι η καλύτερη διαφορά ηλικίας για σεξ σε αυτήν την ηλικία, πώς να κρατάει περισσότερο, ερωτικά βοηθήματα και φάρμακα και άλλα πολλά! Επίσης οι σεμνότυφοι «σκοτώνονται» με τους «απελευθερωμένους» για topics όπως είναι ο γάμος ομοφυλοφίλων, η πορνεία και η πορνογραφία, με τα πληκτρολόγια… να βγάζουν σπίθες.

Βέβαια υπάρχει και η πιο σοβαρή πτυχή του Ίντερνετ στην ηλικία αυτή, με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλών σε άτομα που έχουν χάσει πρόσφατα την/τον σύντροφό τους ή έχει αρρωστήσει σοβαρά. Η ηλεκτρονική εθνογραφική μελέτη (netnography) των δύο ερευνητών στην ηλεκτρονική έκδοση του Journal of Leisure Research εστιάσθηκε στην ανάλυση συζητήσεων σεξουαλικών θεμάτων σε 14 online κοινότητες σε Ηνωμένες Πολιτείες (7) Ηνωμένο Βασίλειο (4) Καναδά (2) και Αυστραλία (1) καταδεικνύοντας ότι τα δημοφιλέστερα θέματα που κυριαρχούν αφορούν καταστάσεις και προβλήματα που επηρεάζουν την σεξουαλικότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες και την περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες σεξουαλικής υγείας λόγω του «ταμπού της ηλικίας».