Το δώρο που ξέχασες

  • Iatropedia newsroom
δώρο
Εάν πιστεύετε ότι έχετε τελειώσει με τις γιορτινές αγορές, ξανατσεκάρετε τη δική μας λίστα. Μήπως ξεχάσατε να πάρετε δώρο σε κάποιον; 

Το να σκέφτεστε τις δικές σας ανάγκες κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολο – έχετε να κάνετε τόσα! Και είναι ωραίο να δίνεις στους άλλους. Και σημαντικό για εμάς τους ανθρώπους. Τόσο που για τους Ινδιάνους η θέση μιας δεδομένης φυλής ή οικογένειας δεν κρινόταν από τον πλούτο της, αλλά από το ποιος έδινε τα περισσότερα.

Αλλά το να δίνεις στον εαυτό σου είναι επίσης σημαντικό. Ξεκινήστε κάνοντας στον εαυτό σας μερικές απλές ερωτήσεις: Τι χρειάζομαι αυτή τη στιγμή; Τι θέλω αυτή τη στιγμή; Τι μου φέρνει χαρά; Τι μου προκαλεί άγχος;

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας.

Κάντε στον εαυτό σας το δώρο της χαράς. Ένα δώρο στον εαυτό σας μπορεί να είναι μία σπατάλη ή κάτι απλό που σας κάνει ευτυχισμένους. Μπορεί να είναι κόσμημα, ένα έργο τέχνης ή ένα gadget υψηλής τεχνολογίας για την κουζίνα. Την ώρα που αγοράζετε ένα δώρο για κάποιον φίλο -ένα αρωματικό κερί, ένα καλό κρασί ή ένα μπουκέτο λουλούδια- αγοράστε ένα και για τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι εισιτήρια για μια παράσταση ή να κανονίσετε να σας κρατήσει κάποιος τα παιδιά, για να βγείτε το βράδυ. Μην είστε τσιγκούνηδες με τον εαυτό σας.

Χαρίστε στον εαυτό σας μια νέα παράδοση που δεν έχει άγχος. Μερικές φορές η προσφορά δώρων μπορεί να είναι μια αγχωτική διαδικασία. Οργανώστε, λοιπόν, μια γιορτή, προτείνοντας μια νέα παράδοση με στόχο να μειώσετε το άγχος σας. Ξεκινήστε μια ανταλλαγή βιβλίων αντί δώρων. Ή ξεκινήστε μια παράδοση ζητώντας από όλους να φτιάξουν μια νέα συνταγή για το γιορτινό τραπέζι. Αποφασίστε με τους φίλους σας να ενισχύσετε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα αντί να ανταλλάξετε δώρα.

Προσφέρετε στον εαυτό σας το δώρο της υγείας. Υπάρχει κάποιο αντικείμενο ή κάποιου είδους συνδρομή που θα σας βοηθούσε να εστιάσετε στην υγεία σας; Μπορεί να είναι μια συνδρομή στο γυμναστήριο, ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα, ένα σαββατοκύριακο σε κάποιο σπα ή μια συσκευή για την κουζίνα που θα σας βοηθούσε να μαγειρεύετε περισσότερο στο σπίτι.

Χαρίστε στον εαυτό σας τις καλύτερες ώρες της ημέρας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Πότε νιώθω καλύτερα; Πότε είναι οι πιο παραγωγικές μου ώρες; Οι πιο ευτυχισμένες; Τώρα αναρωτηθείτε τι κάνετε με αυτόν τον χρόνο. Το πιθανότερο είναι ότι ξοδεύετε αυτές τις ώρες απαντώντας σε email, κάνοντας θελήματα ή δουλειές. Αυτές τις γιορτές, αποφασίστε να χαρίσετε μία ή δύο από τις καλύτερες ώρες της ημέρας σας στον εαυτό σας. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για κάτι που σας ενδιαφέρει – ένα δημιουργικό έργο, μια βόλτα, να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο ή για καφέ με φίλους.

Χαρίστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα. Αυτό είναι το πιο φθηνό και απλό δώρο της λίστας, αλλά και το πιο δύσκολο. Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας -οι ερευνητές το αποκαλούν αυτοσυμπόνια- γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο ανθεκτικοί και λιγότερο επικεντρωμένοι στα προβλήματά μας. Η αυτοσυμπόνια είναι μια δεξιότητα που πρέπει να καλλιεργηθεί. Ξεκινήστε επιτρέποντας στον εαυτό σας να είναι ατελής και σταματήστε να κατηγορείτε τον εαυτό σας.

«Όπως θα επενδύσεις στο άτομο που αγαπάς, έτσι πρέπει να επενδύσεις και στον εαυτό σου», γράφει ο βουδιστής μοναχός και συγγραφέας Haemin Sunim στο βιβλίο του «Love for Imperfect Things: How to Accept Yourself in a World Striving for Perfection». Προσφέρετε, λοιπόν, στον εαυτό σας ένα νόστιμο γεύμα, ένα καλό βιβλίο, μια ωραία βόλτα με υπέροχη θέα. Ό,τι δώρο θέλετε…

Πηγή: Washington Post

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε το hangover πρέπει να σας οδηγήσει στα επείγοντα

Πώς μια λέξη μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

Με ποια νοσήματα θα βρεθεί αντιμέτωπη η ανθρωπότητα το 2024, σύμφωνα με τον ΠΟΥ