Iatropedia

Άτυπη κατάθλιψη: Πώς να αναγνωρίσετε εγκαίρως τα συμπτώματα

Ο σύγχρονος ρυθμός της καθημερινότητας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αλλά και την γενικότερη κοινωνική κρίση των διαπροσωπικών σχέσεων, αποτελούν, δυστυχώς, την "πρώτη ύλη" για την εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης σε πολλούς συνανθρώπους μας. Αυτά τα συμπτώματα, σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνουν την αυξημένη πείνα, την αύξηση του σωματικού βάρους, τις πολλές ώρες ύπνου και άλλα.

Η άτυπη κατάθλιψη συνήθως αρχίζει στην εφηβεία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Παρά την ονομασία της, η άτυπη κατάθλιψη δεν είναι πολύ σπάνια. Όπως και με άλλες μορφές κατάθλιψης, η θεραπεία για την άτυπη κατάθλιψη περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη (ψυχοθεραπεία) και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Άτυπη κατάθλιψη: Συμπτώματα

Άτυπη κατάθλιψη: Παράγοντες κινδύνου

Πολλοί παράγοντες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ή “ενεργοποίησης” της κατάθλιψης, είτε πρόκειται για άτυπη, είτε όχι. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

Το οικογενειακό ιστορικό και άλλα προβλήματα με την οικογένεια ή τους άλλους μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης:

Άτυπη κατάθλιψη: Επιπλοκές

Όπως και άλλα είδη της κατάθλιψης, η άτυπη κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Η άτυπη κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά, συμπεριφορικά και προβλήματα υγείας, που επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής σας. Επιπλοκές που σχετίζονται με την άτυπη κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πηγή: http://www.mayoclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνδέεται με κατάθλιψη η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δείτε τι μας συμβαίνει επειδή μικραίνει η διάρκεια της ημέρας

Πώς να μειώσετε το στρες: Πρακτικός οδηγός 6 βημάτων για καλύτερη ψυχική διάθεση

Κλινική κατάθλιψη: Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα με απλά λόγια