Iatropedia

Ποιες είναι οι πιο παχυντικές τροφές για τα παιδιά

Σε όλο τον κόσμο, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται. Στην Ευρώπη, σχεδόν το 40% των παιδιών είναι πλέον υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ακόμη και σε περιοχές όπου η παχυσαρκία είναι λιγότερο επιδημική, γίνεται όλο και πιο προβληματική ως κοινωνικό φαινόμενο.

Και η τάση, χωρίς αμφιβολία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό με το τι τρώνε τα και οι έφηβοι με αποτέλεσμα να είναι υπέρβαρα ή/και παχύσαρκα από τις πρώτες δεκαετίες της ζωής τους. Είναι τα αναψυκτικά που κάνουν τη ζημιά; Μήπως φταίνε οι επεξεργασμένες τροφές; Υπάρχει, άραγε, κάποιο σύνολο από “δημοφιλείς” τροφές που οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να δίνουν στα παιδιά τους, τουλάχιστον με την συχνότητα που το κάνουν τώρα;

Για να βρουν μια απάντηση, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke National της Σιγκαπούρης ανέλυσαν προσεκτικά τις τροφές που εμφανίζονται συχνότερα στις διατροφικές συνήθειες των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Χρησιμοποιώντας μια παλιότερη μεγάλη έρευνα που έγινε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1990 και η οποία κατέγραψε το διαιτολόγιο και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) περίπου 4.500 παιδιών, εξέτασαν το τι ακριβώς έτρωγαν τα παιδιά και παρακολούθησαν την εξέλιξη του σωματικού τους βάρους σε βάθος τριετίας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν κάοια κοινά σημεία στις τροφές που κατανάλωναν τα υπέρβαρα παιδιά. Οι τροφές αυτές ήταν:

Πηγές: https://www.parents.com, https://www.washingtonpost.com