Οι άνδρες που άρχισαν να κάνουν υγιεινή διατροφή ως έφηβοι ήταν πιο πιθανό να διαμορφώσουν ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής για τα παιδιά τους και να προσέχουν τι τρώνε, ανέφεραν ερευνητές σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.
«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι πατέρες που έτρωγαν πιο υγιεινά ως έφηβοι ήταν πιο πιθανό να ενθαρρύνουν θετικές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά τους», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Mariane De Oliveira, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Boston College.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 669 άνδρες που απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες της εφηβείας τους και χρόνια αργότερα απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους.
Οι άνδρες, οι οποίοι ήταν παιδιά νοσηλευτών, εντάχθηκαν στη μελέτη κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 και συμπλήρωσαν τουλάχιστον δύο ερωτηματολόγια διατροφής κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους. Όταν δε οι ερευνητές επικοινώνησαν μαζί τους, το 2021 και το 2022, για να συμμετάσχουν σε μια μελέτη παρακολούθησης ειδικά για μπαμπάδες, είχαν πλέον μεγαλώσει και είχαν παιδιά ηλικίας 1 με 6 ετών.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποιότητα της διατροφής χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής, ένα κοινό εργαλείο για τη μέτρηση των υγιεινών διατροφικών προτύπων. Στον δείκτη αυτόν, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, γαλακτοκομικών προϊόντων και άπαχων πρωτεϊνών ενισχύει τη βαθμολογία, όπως και η συγκράτηση της πρόσληψης εξευγενισμένων δημητριακών, νατρίου, πρόσθετων σακχάρων και κορεσμένων λιπών.
Στην εφηβεία, περίπου το 44% των ανδρών είχε κακή διατροφή, το 40% είχε φθίνουσα ποιότητα διατροφής και ένα 16% είχε διατροφή που έγινε πιο υγιεινή με την πάροδο του χρόνου, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι άνδρες των οποίων η διατροφή βελτιώθηκε κατά την εφηβική τους ηλικία είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να διαμορφώσουν πρότυπο υγιεινής διατροφής ως μπαμπάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Ήταν επίσης 60% πιο πιθανό να παρακολουθούν τι έτρωγαν τα παιδιά τους, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες που διαμορφώνονται κατά την εφηβεία δεν ωφελούν μόνο τα ίδια τα άτομα, αλλά διαμορφώνουν και τη συμπεριφορά που θα έχουν στο μέλλον ως γονείς, συμβάλλοντας στην καλύτερη διατροφή της επόμενης γενιάς», ανέφερε η De Oliveira.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας γύρω από την παιδική παχυσαρκία και τις κακές διατροφικές συνήθειες», πρόσθεσε. «Η επένδυση στη διατροφή των εφήβων, συμπεριλαμβανομένων των αγοριών, μπορεί να έχει διαρκή, διαγενεακά οφέλη», συμπλήρωσε.
Φωτογραφία: iStock