Μαύρα στίγματα: Όχι μαγειρική σόδα στο δέρμα – Τι να βάλετε αντ’ αυτής

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μαύρα στίγματα
Είναι από τα πιο επίμονα, αλλά και πιο κοινά προβλήματα ακμής.

Αν και τα μαύρα στίγματα είναι ενοχλητικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστούν.

Το κλειδί για τη θεραπεία των μαύρων στιγμάτων είναι ο χρόνος και η υπομονή. Όταν τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα αποτυγχάνουν να παράγουν αποτελέσματα ή εάν ξηραίνουν το δέρμα σας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να προχωρήσετε σε άλλο θεραπευτικό μέσο.

Οι σπιτικές θεραπείες, όπως η μαγειρική σόδα, αυξάνονται σε δημοτικότητα ως μέθοδος για να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα πιο “φυσικά”. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση μαγειρικής σόδας στο δέρμα και ειδικά στο πρόσωπό σας.

Γιατί πρέπει να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα προωθείται από πολλές… γωνιές του διαδικτύου ως “φυσικός” τρόπος για να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα. Θεωρητικά, η μαγειρική σόδα μπορεί πράγματι να τα αποξηράνει, χάρη στη θεωρητική της ικανότητα να στεγνώνει τους φραγμένους πόρους.

Το πρόβλημα με την εφαρμογή μαγειρικής σόδας στο δέρμα σας είναι ότι μπορεί να στεγνώσει και το υπόλοιπο δέρμα.  Αυτό σας καθιστά ευάλωτους σε ακόμη περισσότερα σπυράκια, επειδή οι πόροι σας υπερ-λειτουργούν, για να παράγουν ακόμη περισσότερο λάδι για να αντισταθμίσουν την ξηρότητα.

Επίσης, η μαγειρική σόδα δεν έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση στο πρόσωπό σας.

Ορισμένοι χρήστες μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, εξανθήματα και κνησμό. Η ουσία είναι ότι η μαγειρική σόδα θα μπορούσε να κάνει δυνητικά περισσότερο κακό παρά καλό για το δέρμα σας. Δεν αξίζει να την χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπό σας για κανέναν λόγο.

Εάν δεν βρείτε ανακούφιση με τις παρακάτω λύσεις, το καλύτερο είναι να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Μπορεί να συστήσουν συνταγογραφούμενες θεραπείες ή ακόμη και να συστήσουν εσωτερικές διαδικασίες για να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα σας μια για πάντα.

Μαύρα στίγματα: Τι να χρησιμοποιήσετε αντί για μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα κάνει λίγα για να αφαιρέσει το υλικό που φράζει τους πόρους και οδηγεί σε μαύρα στίγματα.

Πολλές φορές, ξεχνάμε από τι αποτελούνται τα μαύρα στίγματα: από νεκρό δέρμα και φυσικό σμήγμα (έλαιο). Μπορείτε να βρείτε μια πιο κατάλληλη μέθοδο θεραπείας λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα συστατικά.

Η θεραπεία και η πρόληψη των μελλοντικών μαύρων στιγμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μέθοδο για να απαλλαγείτε από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που φράζουν τους πόρους, εξαλείφοντας ταυτόχρονα την υπερβολική λιπαρότητα.

Δείτε μερικά πιο κατάλληλα μέτρα θεραπείας:

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό είναι ένα β-υδροξύ (BHA), το οποίο είναι ίσως πιο γνωστό για την ικανότητά του να καταπολεμά την μη φλεγμονώδη ακμή (μαύρα και λευκά στίγματα). Το οξύ λειτουργεί αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και στεγνώνοντας αποτελεσματικά τα έλαια που είναι παγιδευμένα στους θύλακες των τριχών.

Καθώς βοηθά στη θεραπεία των μαύρων στιγμάτων, το σαλικυλικό οξύ μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική υφή του δέρματος. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ακμής.

Τα BHA, όπως το σαλικυλικό οξύ, είναι λιγότερο ερεθιστικά από τα α-υδροξυοξέα (ΑΗΑ), όπως το γλυκολικό οξύ. Το τελευταίο χρησιμοποιείται κυρίως για προβλήματα αντιγήρανσης και μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στις βλάβες από τον ήλιο.

Το σαλικυλικό οξύ είναι ευρέως διαθέσιμο, κυρίως σε προϊόντα άνευ ιατρικής συνταγής. Μπορείτε να βρείτε καθημερινά καθαριστικά, τονωτικά και ενυδατικά εμποτισμένα με ΒΗΑ. Βρίσκεται επίσης σε θεραπείες για σημάδια ακμής και σε ορισμένες μάσκες απολέπισης.

Ανεξάρτητα από το τι επιλέξετε, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε από μικρές δόσεις και σταδιακά να φτάνετε σε πολλαπλές εφαρμογές ή υψηλότερες συγκεντρώσεις σαλικυλικού οξέος.

Τα φαινόμενα στεγνώματος/ξηρότητας μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ανεπιθύμητη ερυθρότητα και ερεθισμό, οπότε ξεκινήστε πρώτα με ένα προϊόν με 0,5% περιεκτικότητα σε ΒΗΑ. Δεν πρέπει να υπερβαίνετε τη συγκέντρωση του 5%.

Κιτρικό οξύ

Το κιτρικό οξύ είναι ταυτόχρονα και BHA και AHA. Φτιαγμένο από εκχυλίσματα εσπεριδοειδών, το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται στα καλλυντικά για να εξουδετερώσει το φυσικό ph του δέρματος. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει βαθιά στους πόρους για να στεγνώσει το λάδι και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Όταν χρησιμοποιείται σε τακτική βάση, το κιτρικό οξύ μπορεί να εξαλείψει τους φραγμένους πόρους και να κάνει το δέρμα πιο λείο. Λειτουργεί ιδιαίτερα καλά σε τόνερ και ορούς που εφαρμόζετε πριν από την καθημερινή σας ενυδατική κρέμα.

Αν και ορισμένα προϊόντα φαρμακείων περιέχουν κιτρικό οξύ, αυτό το συστατικό είναι πιο κοινό σε μάρκες ομορφιάς υψηλότερης ποιότητας. Αυτό ίσως σημαίνει ότι θα ξοδέψετε κάτι παραπάνω για τη θεραπεία των μαύρων στιγμάτων, εάν η προηγούμενη λύση, το σαλικυλικό οξύ, δεν φέρει αποτέλεσμα.

Μάσκες για βαθύ καθαρισμό

Οι μάσκες για βαθύ καθαρισμό αποτελούν βασικό στοιχείο για όποιον είναι επιρρεπής στα μαύρα στίγματα. Αυτοί οι τύποι μάσκας λειτουργούν ιδιαίτερα καλά για μεικτά και λιπαρά δέρματα.

Ωστόσο, με το πλήθος των μασκών προσώπου που διατίθενται στην αγορά, είναι εύκολο να… χαθείτε όταν προσπαθείτε να βρείτε την μια που θα λειτουργεί καλύτερα για τα μαύρα στίγματα στο δικό σας δέρμα. Ξεκινήστε με αυτά που περιέχουν άργιλο, λάσπη ή κάρβουνο. Αυτά βοηθούν να στεγνώσουν τα επιφανειακά έλαια, ενώ απομακρύνουν τις ακαθαρσίες που έχουν κολλήσει στους πόρους.

Μπορείτε να βρείτε αυτούς τους τύπους μάσκας σε φαρμακεία ή σε καταστήματα με προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής υγιεινής. Κατά κανόνα, θα χρειαστούν μερικές δοκιμές διαφορετικών προϊόντων μέχρι να βρείτε κάποιο που θα λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνετε, είναι σώφρον να περιορίσετε την εφαρμογή μάσκας σε τρεις φορές την εβδομάδα. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σας.

Μέθοδος καθαρισμού με λάδι

Αν και ο καθαρισμός των φυσικών ελαίων με λάδι ακούγεται οξύμωρη λύση, έχει αποδειχθεί χρήσιμη για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και για λιπαρό δέρμα με τάση για μαύρα στίγματα.

Η διαδικασία λειτουργεί με την εφαρμογή ενός ελαίου καθαρισμού στο δέρμα σας και κάνοντας μασάζ, απομακρύνοντας την υπερβολική λιπαρότητα, το μακιγιάζ και τη βρωμιά.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα έλαια καθαρισμού το ίδιο. Ορισμένα λειτουργούν καλύτερα για ξηρές έως κανονικές επιδερμίδες σε συνδυασμό με πρόσθετες ενυδατικές κρέμες. Σε κάθε περίπτωση, τα έλαια καθαρισμού είναι ευρέως διαθέσιμα στην αγορά και σε διαφορετικές τιμές.

Καθημερινή μικρο-απολέπιση

Εάν είστε επιρρεπείς στα μαύρα στίγματα, τότε θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από μια μικρή ποσότητα καθημερινής ήπιας απολέπισης.

Αυτό δεν είναι το ίδιο με μια καθημερινή μάσκα ή μικροδερμοαπόξεση, που δεν πρέπει να κάνετε κάθε μέρα. Αντίθετα, διερευνήστε τα οφέλη της μικρο-απολέπισης. Τέτοια προϊόντα αποτελούνται από μικρότερα απολεπιστικά που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στην επιδερμίδα πριν παγιδευτούν στους πόρους.

Μπορείτε να σκεφτείτε αυτήν τη μέθοδο περισσότερο ως προληπτικό μέτρο κατά της μελλοντικής ανάπτυξης μαύρων στιγμάτων.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς φεύγουν τα μαύρα στίγματα στην μύτη, σύμφωνα με δερματολόγους

Σπυράκια και μαύρα στίγματα μέσα στο αυτί: Πώς θα τα αφαιρέσετε

Δείτε το άτομο που έχει μαύρα οστά! Το έπαθε από φάρμακο για την ακμή!

Τι σημαίνει όταν η ακμή εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου

φωτό: iStock