Η Ιουλία Τσέτη πρόεδρος του πρώτου ΔΣ του Global Compact Network Hellas

  • Iatropedia newsroom
Ιουλία Τσέτη
Πρόκειται για το ελληνικό δίκτυο του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ. Το Οικουμενικό Σύμφωνο αποτελεί ένα πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων με βάση δέκα αρχές, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις συνθήκες εργασίας και το περιβάλλον.

Μία σημαντική διάκριση κατέκτησε η κυρία Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, καθώς εξελέγη πρόεδρος στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Global Compact Network Hellas, που αποτελεί το τοπικό δίκτυο του Οικουμενικού Συμφώνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Η γενική συνέλευση του τοπικού δικτύου και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του πρώτου ΔΣ διεξήχθησαν στις 20 Ιανουαρίου 2021. Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 τα εννέα μέλη, που εξελέγησαν με τριετή θητεία, προχώρησαν σε συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα. Η σύνθεσή του είναι η εξής:

  • Πρόεδρος: Ιουλία Τσέτη (UNI-PHARMA PHARMACEUTICAL LABORATORIES S.A. & INTERMED S.A.)
  • Αντιπρόεδρος: Χάρις Πλακαντωνάκη (STAR BULK CARRIERS CORP.)
  • Γραμματέας: Σοφία Δασκαλάκη-Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.)
  • Ταμίας: Μαρία Αλεξίου (CSR HELLAS)
  • Μέλη: Κιάρα Κόντη (EY GREECE), Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (ΣΕΒ- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ), Κωνσταντίνος Μαχαίρας (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ), Πάκης Παπαδημητρίου (ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ), Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος (POLYECO Α.Ε.)

«Στόχος του νέου ΔΣ είναι η βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις εκφάνσεις της, η αειφορία, η κυκλική οικονομία και το νέο παραγωγικό μοντέλο- που έχει ανάγκη η χώρα μας τώρα περισσότερο από ποτέ- να λειτουργήσουν προς όφελος της ελληνικής βιομηχανίας και της οικονομίας», ανέφερε η κυρία Ιουλία Τσέτη. «Τα μέλη του νέου ΔΣ προέρχονται από ευρύτατη γκάμα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, με βαθιά γνώση της αγοράς και εμπειρία από τους τομείς τους οποίους υπηρετούν».

Η κυρία Τσέτη πρόσθεσε πως στόχος της είναι να ενθαρρυνθούν ολοένα περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες να υιοθετήσουν την βιώσιμη ανάπτυξη και το ηθικό επιχειρείν, για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Με οδηγό μας τις 10 βασικές αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ, κοινό στόχο και προσήλωση, θα δουλέψω άοκνα ως πρόεδρος, προκειμένου να υπηρετήσω επάξια στο ρόλο που μας ανατέθηκε», πρόσθεσε.

Τι είναι το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ

Το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact) είναι μια παγκόσμια εθελοντική πρωτοβουλία, που βασίζεται στη δέσμευση των επιχειρήσεων για εφαρμογή οικουμενικών αρχών βιωσιμότητας και ανάληψη δράσεων υποστήριξης των στόχων των Ηνωμένων Εθνών.

Τα τοπικά δίκτυα του UN Global Compact, όπως το ελληνικό (Global Compact Network Hellas), ενισχύουν την παγκόσμια δράση του προωθώντας την εταιρική βιωσιμότητα και υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις-μέλη του σε εθνικό επίπεδο. Ο ρόλος του Global Compact Network Hellas είναι να υποστηρίξει τα ελληνικά μέλη του UNGC σε σχέση με την εφαρμογή των Δέκα Αρχών και να δημιουργήσει ευκαιρίες για συνεργίες και συλλογική δράση με ποικίλα ενδιαφερόμενα μέρη. Το ελληνικό δίκτυο αριθμεί 46 μέλη.

Οι 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ αφορούν τους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς.