Chiesi Hellas: Δράσεις ευαισθητοποίησης για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος

  • Ρούλα Τσουλέα
Chiesi Hellas
Οι δράσεις συμπεριλάμβαναν ενημέρωση του κοινού στο Πεδίον του Άρεως και θεατρική παράσταση για παιδιά, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Δύο δράσεις αφιερωμένες στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, σχεδίασε και πραγματοποίησε η εταιρεία Chiesi Hellas. Οι δράσεις διενεργήθηκαν  στο πλαίσιο του εταιρικού προγράμματος «We Act-Day» (We Actively Care For Tomorrow).

Το πρόγραμμα συνίσταται στην εθελοντική συμμετοχή μία ημέρα κάθε χρόνο των εργαζομένων της εταιρείας σε δράσεις με θετική επίδραση στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Εφέτος το κεντρικό μήνυμα ήταν «Δώσε στον οργανισμό σου τις αναπνοές που του αξίζουν!». Οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas συγκεντρώθηκαν σε ομάδες στο Πεδίον του Άρεως και συνομίλησαν με περαστικούς.

Τους ενημέρωναν για το που μπορεί να απευθυνθεί όποιος ενδιαφέρεται να βελτιώσει την πνευμονική του λειτουργία αλλάζοντας συνήθειες (λ.χ. σταματώντας το κάπνισμα). Διένειμαν επίσης σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) λειτουργούν Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε κρατικά νοσοκομεία σε σχεδόν όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Η Chiesi Hellas υποστήριξε επίσης την παρουσίαση, δωρεάν για το κοινό, της παιδικής  θεατρικής παράστασης «Το Παραμύθι της Ανάσας». Η παρουσίαση έγινε από την καλλιτεχνική ομάδα «Καρυδότσουφλο» στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για μια συμβολική ιστορία για το κάπνισμα και τις εξαρτήσεις, η οποία απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Πρωταγωνίστρια είναι η πολύτιμη πριγκίπισσα Ανάσα. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΠΕ.

Η πρόληψη αρχίζει από την προσχολική ηλικία

«Η υλοποίηση δράσεων Αγωγής Υγείας στα παιδιά από την προσχολική ήδη ηλικία, είναι πρωταρχικής σημασίας στην αναχαίτιση και τον έλεγχο της επιδημίας του καπνίσματος», δήλωσε η πνευμονολόγος Δήμητρα Μπουσίου, επιστημονικά υπεύθυνη του Προγράμματος Πρόληψης του Καπνίσματος της ΕΠΕ.

«Το πρόγραμμα “ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ” δεν περιορίζεται στο αμιγώς ενημερωτικό περιεχόμενο. Επεκτείνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, την αναγνώριση των περιβαλλοντικών επιρροών και την κοινωνική ενδυνάμωση. Ως εκπαιδευτικό εργαλείο έχει το παραμύθι, τα θεατρικά δρώμενα, το τραγούδι και το παιχνίδι, σύμφωνα με τις αρχές και τη μεθοδολογία της βιωματικής, αλληλεπιδραστικής και συμμετοχικής μάθησης».

Όπως εξήγησε, στόχος του προγράμματος είναι η διατήρηση αδιάπτωτου του ενδιαφέροντος του συνόλου των μαθητών, ακόμη και αυτών με χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Οι μαθητές αυτοί αποτελούν πληθυσμό υψηλού κινδύνου ως προς τις εθιστικές συμπεριφορές. Η πρώτη από αυτές είναι το κάπνισμα.

Στο πρόγραμμα πρόληψης «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου, από την Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. «H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με το πρόγραμμα πρόληψης “ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ”, επικοινωνεί με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, καθώς και με εφήβους», είπε. «Με βιωματική μάθηση χτίζει συνειδήσεις “ελεύθερες από καπνό”, αλλά κυρίως με δυνατή θέληση και ικανότητα να μπορούν να αντιστέκονται στο ρεύμα της εποχής, έχοντας ιδανικά και αρχές που δεν διαπραγματεύονται».

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε και η παρουσίαση του θεατρικού «Το Παραμύθι της Ανάσας», πρόσθεσε. Και ευχαρίστησε την Chiesi Hellas για την αναγνώριση και στήριξη του έργου της ΕΠΕ.

Ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών

«Το πρόγραμμα We Act για την ενίσχυση τοπικών κοινωνιών και την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας του Ομίλου Chiesi. Εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία αμοιβαίας ωφέλειας», δήλωσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Chiesi Hellas.

Και πρόσθεσε: «Οι εφετινές δράσεις εστίασαν στην υγεία των συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Είμαστε περήφανοι που, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, όλοι οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas αγκάλιασαν τις δράσεις μας σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και το Δήμο Αθηναίων. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε συντονισμένα να ενεργούμε ως δύναμη για το συλλογικό καλό».