Βόρεια Ελλάδα: Την “κοκκίνισαν” οι ανεμβολίαστοι – Από 700 ασθενείς οι 560 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεσσαλονίκη
Τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων δυναμιτίζουν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα. Δέκα περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας -μεταξύ αυτών και η Θεσσαλονίκη- βρίσκονται ξανά σε καθεστώς περιορισμών. Πάνω από 8 στους 10 πολίτες που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα 30 νοσοκομεία των δύο Υγειονομικών Περιφερειών, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid.

Παρά τα απανωτά “χτυπήματα” με τα πρώτα κύματα της πανδημίας του κορονοϊού, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη Βόρεια Ελλάδα επιλέγει να μην εμβολιάζεται, αλλά αντίθετα να … γεμίζει τα νοσοκομεία.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής, που συνεδρίασαν χθες με αποκλειστικό θέμα τη μεγάλη διασπορά στην περιοχή, έκριναν πως τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η αυξητική τάση στις νοσηλείες, δεν δικαιολογούν κανένα εφησυχασμό. Να σημειωθεί πως στην πλειοψηφία των Π.Ε. της Βόρειας Ελλάδας, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο, το 45%.

Η Πολιτική Προστασία έλαβε την τελική απόφαση να εντάξει από τις 6 το πρωί της Παρασκευής, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και το Κιλκίς, στον κατάλογο με τους ήδη “κόκκινους” νομούς της Μακεδονίας, δηλαδή μαζί με την Καστοριά, τη Δράμα, την Ημαθία, την Ξάνθη, την Πιερία, την Πέλλα και την Καβάλα.

Δείτε τον επιδημιολογικό χάρτη, όπως διαμορφώθηκε χθες Τετάρτη (29/9) μετά τη συνεδρίαση των ειδικών:


Διοκητής 3ης ΥΠΕ: “Οι ανεμβολίαστοι πιέζουν το σύστημα Υγείας. Είναι μια πραγματικότητα!”

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Μακεδονίας – Θράκης που καλύπτουν υγειονομικά το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, οι νοσηλευόμενοι σε όλες τις βαθμίδες νοσηλείας (απλές κλίνες Covid, κλίνες υψηλής ροής οξυγόνου και ΜΕΘ) είναι 699. Από αυτούς, οι 560 είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή ποσοστό που σχεδόν αγγίζει το 85%.

Ειδικότερα, στα τμήματα Covid της 3η ΥΠΕ Μακεδονίας από τους 371 νοσηλευόμενους οι 288 είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, από τους 328 νοσηλευόμενους, οι 272 είναι ανεμβολίαστοι.

Ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, περιγράφει την εικόνα στα νοσοκομεία ευθύνης του, τα οποία έχουν αρχίσει πλέον να πιέζονται δραματικά από ανεμβολίαστους νοσηλευόμενους πολίτες:

“Υπάρχει μια αυξητική τάση σε επίπεδο νοσηλείας μη εμβολιασθέντων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε απλές κλίνες Covid-19. Υπάρχει μια τάση, η οποία κατά κύριο λόγω οφείλεται σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχει ένας ρυθμός μεταβολής αυξητικός, ο οποίος επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος και την ανταποκρισιμότητα”, τονίζει ο διοικητής, σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr.

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία, από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας:


Βόρεια Ελλάδα: από τους 110 στις ΜΕΘ οι 105 είναι ανεμβολίαστοι

Πιο επιβαρυμένη εμφανίζεται η εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως αποτελούν σχεδόν το σύνολο των νοσηλειών, επιβεβαιώνοντας τους επιστήμονες που έχουν διατυπώσει πολλές φορές την επιστημονική αλήθεια, ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σε ποσοστό άνω του 95% από τη σοβαρή νόσο.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 110 βαριά πάσχοντες στις ΜΕΘ (55 ασθενείς στην 3η ΥΠΕ και 55 στην 4η ΥΠΕ), εμβολιασμένοι πλήρως είναι μόλις 5 ασθενείς.

Δείτε τα στοιχεία από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για τη Βόρεια Ελλάδα

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κατά την επίσκεψη της την προηγούμενη εβδομάδα εκτάκτως στη Βόρεια Ελλάδα, εκπόνησε -με τη συνεργασία των δύο ΥΠΕαρχών- στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανής “έκρηξης” νοσηλειών.

Ήδη, όλα τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας διαθέτουν πλέον κλινικές νοσηλείας ασθενών Covid, κάτι το οποίο δεν ίσχυε το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, νοσοκομεία παραχωρούν κλίνες γενικών ΜΕΘ, για την νοσηλεία Covid περιστατικών.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, κ. Παναγιώτη Μπογιατζίδη, γίνονται όλες οι απαραίτητες μεταβολές για να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση όλων των ασθενών που χρειάζονται περίθαλψη:

“Όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλεύουν covid πλέον, ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ήταν επιλεγμένα τα νοσοκομεία. Τώρα είναι όλα έτοιμα και διαθέτουν κλίνες για covid περιστατικά. Δεν υπάρχει νοσοκομείο στην 3η ΥΠΕ εκτός από το Ψυχιατρικό που να μην δέχεται ασθενείς με κορονοϊό”, αναφέρει ο ίδιος.

Έμφαση στον σχεδιασμό έχει δοθεί στη νοσηλεία των παιδιατρικών ασθενών, καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 17 ετών, αποτελούν μεγάλο μέρος των ανεμβολίαστων πολιτών και οι επιστήμονες έχουν προβλέψει αύξηση στις διαγνώσεις και τις νοσηλείες παιδιών το επόμενο διάστημα.

“Υπάρχει σχεδιασμός σε επίπεδο ΥΠΕ, ώστε και τα νοσοκομεία ανά Περιφέρεια, όσο και τα νοσοκομεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, να διαθέσουν κλίνες για τη νοσηλείες παιδιατρικών Covid περιστατικών. Ήδη υφίστανται κλίνες νοσηλείας παιδιατρικών περιστατικών και έχει διασφαλιστεί η δυνατότητα νοσηλείας παιδιών”, επισημαίνει ο κ. Μπογιατζίδης.

Με επάρκεια, σύμφωνα με τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, καλύπτονται και τα κενά που δημιουργήθηκαν από τις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού λόγω του νόμου για την υποχρεωτικότητα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός προσλήψεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, έχουν ενδυναμώσει το σύστημα, όπως λέει ο ίδιος:

“Οι απώλειες συμπληρώνονται με δύο τρόπους. Ήδη το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός προσλήψεων, οι οποίες ενδυνάμωσαν το σύστημα με πάνω από 1.700 άτομα, συν το γεγονός ότι καθημερινά ενισχύονται τα νοσοκομεία με βάση τις αποφάσεις που έχει πάρει το Υπουργείο για τη χρήση του επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών. Βάση αυτών των διαδικασιών μέχρι σήμερα δεν προκύπτουν προβλήματα ανταποκρισιμότητας”, καταλήγει ο κ. Μπογιατζίδης.