Συναγερμός για το 9ο κρούσμα στο Ρίο – Έχει σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη – Φόβοι για διασπορά του ιού

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσμα
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην Πάτρα για την ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων του κορωνοϊού, ατόμων δηλαδή που ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο άνδρα, που νοσηλεύεται ως το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στη χώρα. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ο άνδρας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο του Ρίου, παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί σοβαρή πνευμονία.

Το πρώτο σοβαρό περιστατικό του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι ο 67χρονος άνδρας, που πιστοποιήθηκε σήμερα από τις υγειονομικές αρχές ως το ένατο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα και το πρώτο με σοβαρά συμπτώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 67χρονος είχε ταξιδέψει μαζί με ακόμη 52 άτομα σε θρησκευτική εκδρομή στο Ισραήλ, από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ, τόσο των ατόμων που βρίσκονταν μαζί με τον 67χρονο στην εκδρομή, όσο και ανάμεσα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικού του νοσοκομείου του Ρίου, που ήρθε σε επαφή μαζί του και το οποίο τέθηκε σε προληπτική καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ο άνδρας- τόσο στο νοσοκομείο Αμαλιάδας στο οποίο προσήλθε από την πρώτη στιγμή που εμφάνιζε συμπτώματα την Κυριακή το βράδυ, όσο και στο νοσοκομείο του Ρίου που διακομίστηκε για νοσηλεία στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι είχε ταξιδιωτικό ιστορικό, δεν εισήχθη σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, αλλά σε απλούς θαλάμους των παθολογικών κλινικών. Ετσι, εκφράζονται φόβοι για μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται επιτόπου θα διερευνήσει αν και κατά πόσο τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και στα δύο νοσοκομεία.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, μετέβη εκτάκτως αρχικά στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε και το νοσοκομείο Αμαλιάδας, για να διαπιστώσει ποια μέτρα ελήφθησαν εκεί.]

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας

Η επίσημη ανακοίνωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα που εντοπίστηκε στη χώρα μας είναι Έλληνας ταξιδιώτης που επέστρεψε στη χώρα από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

«Ανακοινώνεται το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ»

Να σημειωθεί ότι τα κρούσματα αυτή τη στιγμή στις χώρες τις οποίες είχε ταξιδέψει ο 67χρονος άνδρας είναι 2 στην Αίγυπτο και 18 στο Ισραήλ.