Στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδοκαρδιοχειρουργικής

  • Ρούλα Τσουλέα
συνέδριο
Το συνέδριο διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Χειρουργών Συγγενών Καρδιοπαθειών (ECHSA).

Οι σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των συγγενών (εκ γενετής) καρδιοπαθειών θα συζητηθούν στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργών Συγγενών Καρδιοπαθειών (ECHSA 2023).

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα, από τις 20 έως και τις 22 Απριλίου 2023. Στη διάρκειά του κορυφαίοι παιδοκαρδιοχειρουργοί θα παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων:

  • Τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση παιδιατρικών ασθενών με οξεία μετεγχειρητική και με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια
  • Τα νέα εξελιγμένα συστήματα μηχανικής υποστήριξης της κυκλοφορίας
  • Τις νεότερες προσεγγίσεις στην θεραπεία σύμπλοκων συγγενών καρδιοπαθειών

Στο συνέδριο ξεχωρίζει το πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Χειρουργικής Προσομοίωσης. Σε αυτό χρησιμοποιούνται τρισδιάστατα εκτυπωμένες καρδιές, οι οποίες δημιουργούνται με βάση τα αληθινά, προεγχειρητικά διαγνωστικά δεδομένα ασθενών. Οι καρδιές αυτές χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία σε νέους χειρουργούς της ιδιαίτερα απαιτητικής αντιμετάθεσης των μεγάλων αγγείων. Πρόκειται για μία δύσκολη χειρουργική επέμβαση, την οποία θα διδάξουν εγνωσμένου κύρους παιδοκαρδιοχειρουργοί.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί κατά το συνέδριο στα θέματα:

  • Διασφάλισης ποιότητας των παιδοκαρδιοχειρουργικών αποτελεσμάτων
  • Αξιολόγησης των παιδοκαρδιοχειρουργικών αποτελεσμάτων με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης

Στην ανάπτυξη αυτών των μεθόδων πρωτοπορεί διεθνώς ο πρόεδρος της ECHSA δρ Γεώργιος Σαρρής, σε συνεργασία με τον καθηγητή του ΜΙΤ δρ Δημήτρη Μπερτσιμά.

Θα παρουσιαστούν επίσης διεθνείς οδηγίες για την οργάνωση των Παιδοκαρδιοχειρουργικών Κέντρων, με στόχο τα βέλτιστα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Ευρωπαϊκή Βάση Παιδοκαρδιοχειρουργικών Δεδομένων

Σημαντική καινοτομία που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο είναι η Ευρωπαϊκή Βάση Παιδοκαρδιοχειρουργικών Δεδομένων (ECHSA Congenital Database).

Στη βάση αυτή συγκεντρώνονται για επιστημονική ανάλυση τα αποτελέσματα των παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων από τα σπουδαιότερα κέντρα της Ευρώπης. Θα προστεθούν επίσης δεδομένα και από χώρες εκτός Ευρώπης. Η βάση, την οποία διευθύνει ο δρ Σαρρής, θα αποτελέσει εφ’ εξής σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης στα χέρια των παιδοκαρδιοχειρουργών.

Στο συνέδριο θα γίνουν επίσης σημαντικές ανακοινώσεις για την συνεργασία της ECHSA με την Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργών Συγγενών Καρδιοπαθειών και με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Καρδιολογίας (AEPC).

Το ECHSA 2023 είναι το πρώτο συνέδριο μετά την πανδημία που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι θα συρρεύσουν στη χώρα μας κορυφαίοι παιδοκαρδιοχειρουργοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου ΕΔΩ.